Ekonomist: Zašto su cijene hrane kod nas više nego u Sloveniji? Imamo jedan fenomen

Foto: Pixsell/Bobo/F.A. BOBO

Ekonomski analitičar Damir Novotny gostovao je na N1 Televiziji, gdje je komentirao inflaciju koja je najmanja u posljednje tri godine.

Novotny tvrdi da je to statistički točno i da u to ne treba sumnjati jer se tu obuhvaća 600-tinjak proizvoda i mjeri se iz mjeseca u mjesec. "Možemo reći da je ipak inflacija pod kontrolom. I u euro-području, ali je i u Hrvatskoj rast cijena dosegao vrhunac i možemo očekivati smirivanje", rekao je.

Taj trend može zaustaviti neki šok, kaže. "Može se dogoditi da nema dovoljno proizvodnje hrane zbog loših vremenskih uvjeta poput velikih kiša u Njemačkoj i suša u Španjolskoj. Može se dogoditi eskalacija u Ukrajini pa da cijene energenata krenu rasti", dodao je.

Hrvatski fenomen

"Hrvatska ima jedan fenomen što druge susjedne zemlje nemaju, a to su regionalne razlike među cijenama. Osijek i Dubrovnik su kao dva ekstrema, 1:3 ako gledamo osnovnu potrošačku košaricu. Niti jedna zemlja nema toliku razliku, što govori o nejednakoj razvijenosti naših regija i to se odnosi na potražnju i ponudu", istaknuo je.

Kaže da Hrvatska ima visoke poreze na potrošnju. "Ako pogledamo susjedne zemlje, hrana je bez iznimke ispod 10 posto PDV-a. Kod nas postoji tek dio proizvoda koji ima niže porezno opterećenje, ali oni bitno ne utječu na sliku cijena hrane. Zato su kod nas cijene u maloprodajni lancima u odnosu na Austriju ili Sloveniju više. S druge strane, troškovi transporta su značajno viši", rekao je Novotny.

Navodi kako je EU u cjelini samodostatna, no Hrvatska nije ni približno i da će teško to postići. "Nije realna teza o našoj samodostatnosti jer je struktura poljoprivredne proizvodnje nisko produktivna", dodao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.