Ekskluzivno: Završena istraga Hanfe, IGH i Tehnika nisu prevarili ulagače

KAKO DOZNAJE Index, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) ustvrdila je u svojoj istrazi kako nije bilo manipulacije informacijama od strane IGH i Tehnike u cilju povećanja vrijednosti dionica. Informacija nam je i službeno potvrđena iz Hanfe.

> Fijasko stoljeća: Vlada nije iskoristila ugovorna jamstva za posao u Crnoj Gori

"Prema Agenciji raspoloživim informacijama i do sada utvrđenim činjenicama nije bilo kršenja odredbi Zakona o kaznenim djelima protiv tržišta kapitala", odgovoreno nam je iz ureda prvog čovjeka Hanfe Ante Samodola.

Podsjetimo, IGH i Tehnika bili su pod posebnim povećalom Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) od prošlog tjedna zbog službene izjave Zagrebačkoj burzi od 9. veljače ove godine, koja se nije podudarala s izlaganjem premijera Crne Gore Mile Đukanovića te premijerke Hrvatske Jadranke Kosor.

Naime, IGH i Tehnika tvrdili su da su predali valjana jamstva, što je na kraju i demantirao i Savjeta crnogorske vlade za izgradnju autoputova, pa je hrvatskom konzorciju oduzet posao.

Obavijest burzi poslao je IGH kako bi objasnio materijalne činjenice koje su tog dana utjecale na rast cijene IGH. Tada je ta tvrtka bila u plusu za velikih 13,9 posto. U priopćenju jasno je stajalo: Hrvatski konzorcij na čelu s Konstruktorom iz Splita a čiji je dio i INSTITUT IGH d.d. dostavio je pismena jamstva koji zadovoljavaju uvjete tendera vlade Crne Gore za izgradnju autoceste Bar-Boljare u Crnoj Gori. To su materijalne činjenice koje su utjecale na rast cijene naše dionice IGH-R-A.

Je li Hanfa trebala ranije reagirati

Inače, u posljednje vrijeme bilo je puno povika na rad Hanfe, jer su vrijednosti dionice IGH i Tehnike posljednjih mjesec dana rasle, i to većinom na krilima lažnih vijesti. U isto to vrijeme, ostalim hrvatskim građevinskim tvrtkama padale su vrijednosti dionice ili neznatno rasle. Institut IGH je od početka godine skočio za više od 20 posto. U istom razdoblju trgovano je dionicama u ukupnoj vrijednosti većoj od 43 milijuna kuna!

Valja naglasiti kako je Savjet za autoputove crnogorske vlade zaključio kako hrvatski konzorcij u osam mjeseci nije predao valjane jamstva te da su napravili sve, uključujući i dva produžetka roka dostave jamstva, kako bi Konstruktor realizirao posao.

IGH zaključio dan s 15 posto minusa

Što se tiče Hanfe, istraga je gotova i neregularnosti nije bilo, no ulagačima ostaje pravo privatne tužbe da su namjerno dovedeni u zabludu službenim priopćenjima na burzi.

Recimo na kraju kako je IGH danas završio trgovanje na Zagrebačkoj burzi s vrijednosti dionice od 2.615 kuna, što je za 15,45 posto manje od jučerašnje zaključne cijene od 3.155 kuna. Pad vrijednosti dionica izravna je posljedica službene odluke Savjeta crnogorske vlade.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.