Elektroprivreda BiH: Kućanstvima struja poskupljuje 10 posto

Ilustracija: Shutterstock

Kućanstvima koja električnom energijom opskrbljuje Elektroprivreda BiH (EP BiH) sa sjedištem u Sarajevu stuja će od početka kolovoza poskupjeti 10 posto, odlučila je federalna Regulatorna komisija za energiju (FERK). 

Zahtjev za povećanje cijena električne energije uputilo je vodstvo jedne od triju elektroprivrednih kompanija koje djeluju u Bosni i Hercegovini.

Naime, uz Elektroprivredu BiH, u Bosni i Hercegovini djeluju i Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne, sa sjedištem u Mostaru, te Elektroprivreda Republike Srpske, čije je sjedište u Banja Luci, koje još nisu zatražile pokupljenje električne energije. 

Šef Elektroprivrede: Poskupljenje će omogućiti očuvanje energetskog sustava BiH

Federalni regulator za energiju odobrio je Elektroprivredi BiH da od 1. kolovoza poveća cijene električne energije za kućanstva za 10 posto, a 7.29 posto za industriju i druge potrošače.

"Povećanje cijena električne energije usmjereno je na postizanje balansa između potrebe za osiguranjem održivosti sistema i pogonske spremnosti postrojenja za proizvodnju električne energije", navodi se u priopćenju objavljenom na internet stranicama Elektroprivrede BiH.

Glavni direktor Elektroprivrede BiH Sanel Buljubašić izjavio je kako će to poskupljenje omogućiti očuvanje energetskog sustava BiH. "Mi smo obvezni čuvati energetski sustav", rekao je Buljubašić, objašnjavajući kako je zahtjev za poskupljenjem motiviran usklađivanjem s proizvodnim troškovima.

Lani poslovali s velikim gubitkom

Inače, Elektroprivreda BiH je u prošloj godini poslovala s gubitkom od oko 72.4 milijuna eura. 

Na taj je rezultat utjecala i činjenica da ta kompanija najveći dio električne energije proizvodi u termoelektranama na ugljen, a većina ih je zastarjela. Uz to, na niskoj razini produktivnosti su rudnici ugljena koji su sastavni dio koncerna Elektroprivrede BiH. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.