Elitna ukrajinska jedinica dobiva moćna američka vozila. Očekivanja su ogromna

Foto: Profimedia

Kada su ukrajinske snage u lipnju 2023. godine pokrenule svoju dugoočekivanu - a kasnije i žestoko kritiziranu – protuofenzivu, njihova 47. mehanizirana brigada bila je predvodnica, piše Forbes.

Bila je to skupa protuofenziva za elitnu brigadu koju je obučavao NATO. U višemjesečnim brutalnim napadima, brigada je izgubila gotovo sve svoje tenkove Leopard 2R, nekoliko tenkova Leopard 2A6 i desetke oklopnih vozila M-2 Bradley, kao i na stotine vojnika.

Ipak, nakon svih tih žestokih borbi, brigada nije otišla na zasluženi odmor barem još godinu dana. Početkom rujna, 47. mehanizirana brigada napokon je napustila frontu u Donjecku na istoku Ukrajine i premjestila se na relativnu sigurnost Pavlohrada, nekih stotinjak kilometara zapadno od Pokrovska koji je trenutno žarište ruske ofenzive u regiji.

M-2 vozila

U Pavlohradu je brigada počela popunjavati svoje redove svježim vojnicima, popravljati oštećenu opremu i – što je možda najvažnije – pripremati se na dobivanje novih vozila M-2 iz SAD-a. Jedna od najboljih brigada čitave ukrajinske vojske dobiva još najboljih vozila.

Nije slučajnost da je američka vlada najavila novi paket vojne pomoći za Ukrajinu - koji uključuje vozila M-2 – upravo kada je brigada napokon otišla s fronte oko Pokrovska.

Nije precizno poznato koliko se točno tih vozila nalazi u posljednjem paketu pomoći, vrijednom 250 milijuna dolara. U ranijim paketima bilo ih je tristotinjak. Amerikancima ta vozila sigurno neće nedostajati: tisuće viškova Bradleya američke vojske nalaze se u skladištima diljem SAD-a.

Ova vozila iznimno su važna za ukrajinsku vojsku. “Radi kao urica,” rekao je jedan iskusni zapovjednik tih vozila u dokumentarcu kanala United24.

I blagoslov i prokletstvo

Za 47. mehaniziranu brigadu, Bradley je istovremeno i blagoslov i prokletstvo. To je jedina ukrajinska jedinica za koju je sigurno da upravlja ovim vozilima. U svojoj punoj snazi, 47. mehanizirana brigada trebala bi imati stotinjak Bradleya.

Zapovjedništvo u Kijevu upravo zato šalje brigadu u akciju. Kada je snažna ruska vojska pokrenula ofenzivu u području između Avdiivke i Pokrovska prošlog listopada, generali su 47. brigadi naredili da se prebaci s juga na istok zemlje i pridruži se tamošnjoj obrani.

Četiri mjeseca kasnije Avdiivka je pala. Istočni dio fronte nakratko se stabilizirao i 47. brigada se u travnju napokon počela pripremati da napusti frontu i odmori se - prvi put u devet mjeseci.

Ipak, tada su ruske snage uspjele probiti ukrajinsku obranu oko sela Očeretine, krenuvši prema zapadu. Taj marš s vremenom ih je doveo na deset kilometara od Pokrovska. Ukrajinska brigada morala se okrenuti i ponovno pridružiti borbi oko Očeretina. Nastavili su se boriti dok su Rusi napredovali.

Velika očekivanja od 47. mehanizirane brigade

Pet mjeseci kasnije, brigada je izgubila većinu svojih oklopnih vozila Assault Breacher, trećinu tenkova Abrams i još 20 Bradleya. Čak i uz naporan rad odreda za popravke na fronti, brigadi ponestaje Bradleya.

To bi se uskoro trebalo promijeniti. Teško je predvidjeti koliko dugo će 47. mehanizirana brigada moći odmarati. Rusi još uvijek napreduju prema Pokrovsku, a ostvaruju i male napretke sjeverno i južno od samog grada.

Kada Rusi negdje probiju ukrajinske položaje, prvo pitanje koje zapovjednici u Kijevu postavljaju je: gdje je 47. mehanizirana brigada. Još jedna kritična situacija mogla bi ih ponovno povući na frontu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.