Energetski stručnjak: Europa je godinama gradila ovisnost o ruskoj nafti

Screenshot: HRT/HTV

STRUČNJAK za energetiku Miro Skalicki rekao je za Dnevnik HTV-a da je Europa godinama gradila svoju ovisnost o ruskim energentima te da je posljednjih 20 do 30 godina najmanje 20-ak rafinerija u Europi zatvoreno jer nisu išle u renovaciju. "Europa sada na neki način plaća cijenu toga i ako se pogleda unazad, uvoz sirove nafte sve više pada, a povećava se uvoz gotovih derivata", rekao je.

Uredba vlade vrijedi 30 dana, a procjena nekih analitičara jest da bi bez vladinih intervencija cijena mogla ići prema 20 kuna po litri benzina. Skalicki smatra da je to malo vjerojatno. Kaže da treba gledati kolike su cijene nafte jer cijene naftnih prerađevina prate cijene nafte, ali ne direktno jer ima određenih pomaka. Stručnjak veli da je tržište Mediterana referentno za cijene goriva u Hrvatskoj. 

"Nije jednostavno pokrenuti i povećati proizvodnju"

Skalicki kaže da je Rusija općenito prirodno tržište, odnosno prirodni dobavljač nafte i plina, i da bi trebalo imati mudru ravnotežu koliko se čega uvozi. No nije jednostavno pokrenuti i povećati proizvodnju, kao ni smanjiti je, objašnjava. 

"To je nešto što naftne kompanije ne vole jer je to vrlo skupi proces otvaranja i zatvaranja naftnih ležišta, odnosno proizvodnih bušotina. Osim toga, naglašavam, ovakvo otvaranje i zatvaranje može poremetiti hidrodinamiku ležišta i ne može se iscrpiti nafte koliko je bilo planirano. To što zemlje OPEC-a žele povećati proizvodnju, to je proces koji traje, nije od danas do sutra", rekao je Skalicki.

Tko može profitirati?

Upitan što se može očekivati sljedećih tjedana, Skalicki odgovara da je to teško prognozirati. Ipak, vjeruje da bi se cijene nafte mogle održati na ovim razinama te da se neće povećavati. Odgovarajući na pitanje tko može profitirati od ove situacije, energetski stručnjak kaže da je pravo pitanje tko može imati manju štetu jer nitko neće profitirati - ni Rusija, ni Putin, ni Mađarska.

"Naravno, Janaf će nešto više zaraditi i budući da je država djelomični suvlasnik Janafa, nešto će zaraditi, ali koliko će s druge strane izgubiti - puno više jer mora smanjivati trošarine pa gubi prihode. Treba naći nekakvo rješenje, ne na nivou Hrvatske, već na nivou Europe, kako bi se situacija stabilizirala i kako bi se prestale događati ovakve oscilacije kod cijena nafte i plina", kazao je Skalicki gostujući u Dnevniku HTV-a.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.