EOS Matrix, kažnjen s 5.5 milijuna eura, nagrađen za "izniman humanitarni doprinos"

AGENCIJA za zaštitu osobnih podataka (AZOP) kaznila je prošlog tjedna EOS Matrix s 5.7 milijuna eura, što je do sada najveća kazna nakon što je iz EOS Matrixa procurilo više od 181 tisuću osobnih podataka, a među njima su i podaci par stotina maloljetnih osoba.

Istraga je utvrdila da su obrađivani podaci osoba koje nisu njihovi dužnici, kao i da su obrađivani zdravstveni podaci, odnosno da su utjerivači dugova imali podatke o detaljnim zdravstvenim dijagnozama svojih klijenata.

Imali su detaljne dijagnoze svojih klijenata

"Što se tiče obrade zdravstvenih podataka, utvrđeno je kako je EOS Matrix d.o.o. nakon komunikacije s ispitanicima, u internoj bazi podataka uz određene ispitanike aktivno bilježio komentare koji se odnose na zdravstveno stanje dužnika", utvrdila je istraga AZOP-a, u kojoj se zaključuje da je posebno zabrinjavajuća situacija u kojoj je zdravstveno stanje predmetnih ispitanika bilo praćeno sve do detalja pojedinih dijagnoza, koje su uključivale i terminalna oboljenja, a koja gotovo na maksimalnoj razini izlažu nečiju privatnost osobama koje su ovlaštene za pristup aplikaciji (bazi) koju koriste zaposlenici EOS Matrixa d.o.o.

Isto tako AZOP je uočio da se u svojim politikama privatnosti EOS Matrix obvezao da neće obrađivati zdravstvene podatke. No nije tu kraj. AZOP je u svojoj istrazi utvrdio da je EOS Matrix snimao telefonske razgovore s oko 49.850 osoba, i to bez ikakve osnove. 

> Utjerivači dugova se ne ispričavaju, već prijete

Jučer dobili nagradu za društveno odgovorno poslovanje

Jučer su dobili nagradu za društveno odgovorno poslovanje u području korporativnog volontiranja, koju je preuzela izvršna direktorica Barbara Cerinski.

Radi se o jednoj od nagrada koju dodjeljuje magazin Diplomacy&Commerce Croatia. Magazin izlazi jednom mjesečno već šest godina, a jučer su, kako navode na 6. rođendan, dodijelili 17 nagrada  "pojedincima, tvrtkama i institucijama koji su dali izniman doprinos gospodarskom, društvenom i humanitarnom razvoju Hrvatske".

Kako se navodi na stranici, o pobjednicima je odlučio "eminentni" žiri, u kojemu su bili: Andreja Vukojević, direktorica sektora turizma u Hrvatskoj gospodarskoj komori, Andrea Perkov, direktorica Talijansko-hrvatske gospodarske komore, Mario Lovrić, direktor komunikacija u Ledu, Anamarija Horaček, direktorica MMB Media Agentura, i Domagoj Glogović, direktor Mediatop Internationala.

Navedeni žiri odlučio je da je EOS Matrix dao izniman doprinos gospodarskom, društvenom i humanitarnom razvoju Hrvatske te je odnio pobjedu u kategoriji društveno odgovornog poslovanja.

Zanimljivo je spomenuti i kako je upravo EOS Matrix bio jedan od sponzora događaja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.