Epsteinov brat: Ne vjerujem da se Jeffrey ubio. Pogledajte obdukciju, fotke tijela...

Foto: Profimedia

Noć prije nego što je Jeffrey Epstein odletio iz Pariza natrag u New York u srpnju 2019., nazvao je svog mlađeg brata Marka. Braća su bila u kontaktu samo povremeno otkako im je majka umrla 15 godina prije i to je bio posljednji put da su razgovarali.

Mark Epstein kaže da njegov brat nije ni slutio da će biti uhićen dok je izlazio iz svog mlažnjaka u Teterborou, u New Jerseyju. Tvrdi kako je Jeffrey vjerovao da je dobio imunitet od federalnog kaznenog progona prema nagodbi o priznanju krivnje iz 2007. s tadašnjim američkim odvjetnikom Alexom Acostom, kada se izjasnio krivim po optužbama za podvođenje maloljetnice.

Jedva mjesec dana kasnije Jeffrey Epstein pronađen je mrtav u ćeliji zatvora na Manhattanu. Prema službenoj priči, izvršio je samoubojstvo iako je u to vrijeme bio na psihološkom promatranju nakon pokušaja samoubojstva, piše Guardian.

"Želio bih potpunu istragu"

Međutim, to nije bio kraj misterija, drame i intriga koje okružuju Epsteina, odnosno moćne ljude koji su pili, večerali i zabavljali se s njim diljem svijeta. Sve se nastavilo suđenjem i presudom izrečenom njegovoj bivšoj suradnici Ghislaine Maxwell, pa čak i objavljivanjem tisuća nekoć zapečaćenih sudskih dokumenata.

Za Marka Epsteina najveći misterij je način na koji je njegov brat umro. Ne prihvaća izvješće ministarstva pravosuđa koje je zatvorske dužnosnike proglasilo krivima za nemar, nedolično ponašanje i izravne neuspjehe u obavljanju posla, ali i priopćilo kako nema dokaza da je Jeffreyjeva smrt bila išta osim samoubojstva.

"Želio bih potpunu istragu njegove smrti. Ako pogledate sve dokaze, uključujući obdukciju, fotografije njegova tijela, us*ano izvješće ministarstva koje je puno netočnosti, nikada ne biste došli do zaključka da se radilo o samoubojstvu", smatra Mark. 

Objavljeni novi dokumenti

Priča oko Epsteina uništila je živote i narušila ugled mnogih ljudi. Otprilike 150 milijuna dolara isplaćeno je žrtvama, često maloljetnim, seksualne trgovine iza koje su stajali Epstein i Maxwell.

Objavljivanje davno zapečaćenih dokumenata iz tužbe za klevetu iz 2017. koju je Virginia Giuffre pokrenula protiv Maxwella nanijelo je dodatnu štetu ugledu Billa Clintona, princa Andrewa i niza drugih ljudi čija su se imena pojavila u zapisima.

Dokumenti su također potaknuli novi interes za Epsteinov život i teorije da su okolnosti njegove smrti zataškane. Epstein nije bio pod kontinuiranim nadzorom, iako ta mogućnost postoji u slučaju osoba za koje se procijeni da bi mogle pokušati izvršiti samoubojstvo. 

Niz nejasnoća vezanih uz noć kad je Epstein umro

Bio je sam u ćeliji, a dvojica zatvorskih službenika odgovorna za njegovo čuvanje kasnije su optužena za krivotvorenje zatvorske evidencije. Optužbe su odbačene ubrzo nakon što je Maxwell osuđena 2021.

Mark misli kako je drugi zatvorenik mogao ući u ćeliju njegova brata i ubiti ga. Kaže kako mu je rečeno da vrata ćelija nisu bila zaključana te noći. Prema izvješću ministarstva, cimeri koji su imali pogled na vrata Epsteinove ćelije ispričali su kako nisu vidjeli da je itko u ušao u nju te noći. 

Kamera usmjerena prema vratima Epsteinove ćelije nije snimala tu noć. Nekoliko dana nakon Epsteinove smrti tadašnji američki državni odvjetnik Bill Barr kritizirao je "ozbiljne nepravilnosti u ustanovi koje su duboko zabrinjavajuće i zahtijevaju temeljitu istragu".

Obećao je kako će otkriti što se dogodilo i da će netko snositi odgovornost. Ipak, kasnije je davao umjerenije izjave. "Mogu razumjeti ljude koji su odmah razmišljali o najgorem mogućem scenariju jer je to bio savršeni niz pogrešaka", naveo je u studenom 2019. u razgovoru za Associated Press.

"FBI me provjeravao"

Ali Mark još uvijek nije zadovoljan i ima svoju teoriju. "Pitanje je tko ga je dao ubiti", tvrdi on. Priznao je kako ga je FBI istraživao nakon bratove smrti. Inače, Mark je bivši umjetnik koji je postao poduzetnik. Izvor njegovog bogatstva Wall Street Journal opisao je kao "misteriozan".

Mark kaže kako nije ravnodušan prema tome što je brat čovjeka koji je u središtu skandala. "Osim što sam se morao nositi s prijetnjama smrću, FBI-em i NYPD-om, moj život je normalan. Provjerili su me, ali su shvatili da sam čist i da na meni nema prljavštine", rekao je. 

Potvrdio je kako nije pogledao nedavne dokumente i najavio da ne planira nastaviti s postavljanjem pitanja. "Samo sam zabrinut zbog okolnosti smrti svoga brata", zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.