U Tirani otvorena najveća džamija na Balkanu. Financirali je Turci, stigao i Erdogan

Foto: Profimedia

Turski predsjednik stigao je jučer u glavni grad Albanije kako bi svečano otvorio džamiju s 50 metara visokim minaretima. Nova džamija u Tirani najveća je na Balkanu, piše Anadolu. 

Recep Tayyip Erdogan susreo se s albanskim predsjednikom Bajramom Begajem, a kasnije i s premijerom Edijem Ramom. Nakon sastanka najviših dužnosnika obiju zemalja potpisani su sporazumi o jačanju suradnje u poljoprivredi i obrazovanju.

Izgradnja je započela prije devet godina

Turska je strateški partner Albanije i jedan od njezinih najvećih ulagača koji pridonosi infrastrukturi i drugim sektorima. Erdogan je rekao da bi dvije zemlje trebale težiti udvostručenju svoje godišnje trgovine na dvije milijarde eura.

Najavio je i da će njegova zemlja dati neodređen broj bespilotnih letjelica za jačanje vojnih kapaciteta u Albaniji. Na brifingu nakon sastanaka Rama je izjavio da turska najava slanja vojnih bespilotnih letjelica šalje "vrlo jasnu poruku" da "Albanija ne može biti napadnuta".

Izgradnja nove džamije započela je 2015., a oko 30 milijuna eura osigurala je turska državna muslimanska organizacije Diyanet. Džamija je dovršena prije više od godinu dana, ali otvorenje je bilo odgođeno zbog Erdoganove zabrinutosti da će skupina koju Turska naziva Terorističkom organizacijom Fetullah ili FETO imati utjecaja na džamiju.

U Albaniji nema većih vjerskih napetosti

Prema sporazumima postignutim s lokalnom albanskom muslimanskom zajednicom, turska organizacija Diyanet imat će predstavnika u upravnom odboru džamije. Turska kaže da su FETO i njegov vođa sa sjedištem u SAD-u Fetullah Gulen orkestrirali neuspjeli puč u Turskoj 15. srpnja 2016., u kojem je 251 osoba poginula, a gotovo 2200 je ranjeno. Gulen je negirao bilo kakvu umiješanost.

Osim četiri minareta, nova džamija ima središnju kupolu od 30 metara i kapacitet za 8000 ljudi. Nalazi se na parceli od 10.000 četvornih metara u blizini albanskog parlamenta, a na prvom katu smješten je kulturni centar.

Mjesto se nalazi u blizini znamenitih katoličkih i pravoslavnih katedrala. Sunitski muslimani čine gotovo 46% stanovništva Albanije, a muslimani Bektaši još 5%. Katolika je 8%, a pravoslavnih 7%, prema popisu iz 2023. godine. Različite vjerske skupine žive zajedno u miru bez napetosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.