Erlić: Iduće godine ćemo dati četiri milijuna eura za projekte u BiH

Foto: Dragan Čović/X

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić izjavio je danas u Posušju kako će se preko njegova ministarstva u 2025. izdvojiti četiri milijuna eura kao potpora projektima prekogranične suradnje sa sredinama u kojima žive Hrvati u BiH, navodeći posebnu važnost Sveučilišta u Mostaru. 

"Najavili smo danas novih četiri milijuna eura vrijedan program za 2025. godinu kroz koju ćemo financirati stotinjak novih projekata i koji su zalog još bolje i kvalitetnije buduće suradnje s BiH", rekao je ministar Erlić.

On je zajedno s ministrom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marinom Piletićem danas najprije razgovarao s predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem, obišao Sveučilište u Mostaru te se susreo s načelnicima općina, županija, entiteta i države BiH u Posušju.

Od 2021. kada je uspostavljen poseban program potpore u Erlićevu ministarstvu realizirano je 240 projekata vrijednih osam milijuna eura za prekograničnu suradnju između lokalnih sredina u Hrvatskoj i BiH kojim se financirala komunalna i društvena infrastruktura, te suradnja u oblasti kulture i športa.

"To su konkretni projekti koji upravo pokazuju to nastojanje Vlade Republike Hrvatske da daje konkretnu potporu Hrvatima u Bosni i Hercegovini", rekao je Erlić. Posebno važnim ocijenio je snaženje uloge Sveučilišta u Mostaru kao jedine javne visokoškolske ustanove u BiH u kojoj se nastava odvija na hrvatskome jeziku.

Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić istaknuo je kako ova potpora omogućava međunarodnu integraciju sveučilišta.

"Očekuje se da će projekti sufinancirani iz EU fondova otvoriti mogućnost većem broju studenata i istraživača da svoje akademske i profesionalne ciljeve ostvaruju u suvremenom obrazovnom okruženju", priopćeno je iz Sveučilišta u Mostaru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.