Šef diplomacije EU se pobunio protiv najavljene kopnene operacije Izraela u Libanonu

Foto: EPA

Europska unija poručila je da se bilo kakva nova vojna intervencija u Libanonu mora izbjeći, da se poštuje međunarodno humanitarno pravo i omogući povratak raseljenih.

“Pozivam da se poštuje međunarodno humanitarno pravo, oružje treba utihnuti i svi trebaju čuti glas diplomacije”, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Borrell je iz Meksika, gdje trenutačno boravi, predsjedavao video-konferencijom ministara vanjskih poslova EU-a sazvanoj zbog eskalacije sukoba u Libanonu.

“Suverenost i Izraela i Libanona mora biti zajamčena i bilo kakva vojna intervencija dramatično bi pogoršala situaciju i stoga se mora izbjeći”, rekao je Borrell.

Borrell je rekao da EU poziva na prekid vatre između proiranskog Hezbolaha i Izraela te da ih poziva da provedu rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a i omoguće povratak raseljenih osoba.

Izrael je prošli tjedan pojačao napade na Libanon i u tim napadima ubijeno je više članova vodstva Hezbolaha. Deseci tisuća ljudi napustili su svoje domove. Raste strah od moguće izraelske kopnene intervencije na Libanon, u kojem uporište ima proiranski Hezbolah. Izrael je u ponedjeljak upozorio Iran da mu ništa na Bliskom istoku nije izvan dosega.

Borrell je rekao da ključnu ulogu za stabilnost u Libanonu i u regiji imaju libanonske oružane snage, kojima EU pomaže i spremna je i dalje pružati potporu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.