EU o ubojstvu kosovskog policajca: Užasan napad

Foto: Profimedia

Visoki predstavnik EU za vanjske poslove, Josep Borrell, osudio je današnji napad na policiju na Kosovu u kojem je jedan policajac ubijen, a jedan ozlijeđen. "Najoštrije osuđujem užasan napad naoružane skupine na pripadnike kosovske policije", rekao je Borrell u priopćenju.

"Napadi moraju odmah prestati"

"Potrebno je utvrditi sve činjenice o napadu. Odgovorni počinitelji moraju biti izvedeni pred lice pravde", rekao je. "Više nedužnih života je u opasnosti zbog neprijateljstava koja su u tijeku u okolici samostana Banjska. Ti napadi moraju odmah prestati."

Kosovski premijer Albin Kurti rekao je kako je najmanje trideset naoružanih napadača okruženo u blizini Banjske, na sjeveru Kosova. Policija ih je pozvala na predaju. Naglasio je da se skupina nalazi u i oko manastira u selu Banjska gdje je ranije u nedjelju napadnuta policijska ophodnja. 

SPC potvrdila da su napadači upali u manastir

Srpska pravoslavna crkva potvrdila je da su napadači upali u manastir. Misija EU, EULEX, u kontaktu je s kosovskim vlastima i KFOR-om, rekao je Borrell ponovno uputivši pozive EU i država članica na deeskalaciju na sjeveru Kosova, koji je većinom naseljen etničkim Srbima.

Što kaže KFOR?

KFOR je priopćio da nastavlja pozorno pratiti situaciju u Banjskoj, te da su njegovi vojnici na tom području i da su spremni odgovoriti ako bude potrebno.

Jedan kosovski policajac je ubijen, a drugi je ozlijeđen u pucnjavi u selu Banjska na sjeveru Kosova rano jutros. Kosovska policija je izvijestila da je ubila jednog od napadača u Banjskoj ne navodeći detalje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.