EU pozvala Kinu da ne napada filipinske brodove. Kina: Budite objektivni i pošteni

Foto: EPA

Kina je pozvala Europsku uniju da bude "objektivna i poštena" i oprezna s riječima i postupcima u pitanju spora Kine i Filipina u Južnom kineskom moru, nakon izjava iz Unije glede incidenta koji se dogodio tijekom vikenda.

Kina je "vrlo nezadovoljna" zbog "optužbi" Europske unije protiv nje u tom pitanju, kaže se u priopćenju kineske misije pri EU.

"Europska unija nije strana u pitanju Južnog kineskog mora i nema pravo prozivati u tom pitanju", rečeno je u priopćenju.

Također se navodi da ponovljeno EU isticanje pitanje slobode plovidbe "ne koristi interesima i međunarodnoj vjerodostojnosti EU".

Niz sukoba oko važnog plovnog puta

Kina i Filipini razmijenili su optužbe za namjerno udaranje u brodove obalne straže u spornim vodama Južnog kineskog mora u subotu, što je bio najnoviji u nizu eskalirajućih sukoba.

Sudar u blizini pličine Sabina bio je njihov peti pomorski sukob u mjesec dana u dugotrajnom rivalstvu oko važnog plovnog puta.

Europska unija je u priopćenju u nedjelju rekla da osuđuje "opasne akcije brodova kineske obalne straže protiv zakonitih filipinskih pomorskih operacija" u tom moru.

Služba za vanjsko djelovanje Europske unije rekla je da nedavni incidenti između kineskih i filipinskih vlasti "ugrožavaju sigurnost života na moru i krše pravo na slobodu plovidbe i prelijetanja, na koje sve nacije imaju pravo prema međunarodnom pravu."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.