EU radi detaljan plan obrane. "Gubimo vrijeme. Putin će biti spreman do 2029."

Foto: EPA

NOVI povjerenik EU za obranu želi natjerati zemlje da gomilaju minimalne količine streljiva i drugih zaliha te tvrdi da je to najbolji način da se ojača "slaba obrambena industrija bloka" i pripremi za buduće ratove. Andrius Kubilius, bivši premijer Litve koji bi uskoro trebao stupiti na dužnost povjerenika za obranu, rekao je da se EU mora pripremiti za mogući ruski napad u narednih nekoliko godina.

Kubilius priprema plan obrane, a usporedio ga je s planovima o skladištenju prirodnog plina, prema kojima zemlje moraju imati rezerve i dijeliti ih s drugim državama članicama kada je to potrebno. "Zašto nemamo slične kriterije vezane uz vojnu sigurnost kako bismo čuvali određene količine artiljerijskih granata i drugih proizvoda, recimo eksploziva?" upitao je.

Vojske EU u problemima

EU je pokušala povećati proizvodnju oružja nakon što je Ukrajina bila prisiljena racionalizirati korištenje granata i projektila tijekom odbijanja ruskih ofenziva u zemlji. Finska, koja graniči s Rusijom, jedna je od rijetkih zemalja članica s velikim zalihama oružja, dok su mediji u Njemačkoj 2022. izvijestili da bi njezina vojska ostala bez streljiva nakon samo dva dana borbe.

U ožujku je EU dodijelila 500 milijuna eura kroz Zakon o potpori proizvodnji streljiva (ASAP) kako bi povećala proizvodni kapacitet na 2 milijuna granata godišnje do kraja sljedeće godine.

Kubilius je rekao da je to poboljšanje u odnosu na granicu od 300.000 granata godišnje, koja je postojala kada je Rusija napala Kijev 2022. godine, no dodao je da je potrebno još više: "Ako sam u pravu, još uvijek zaostajemo za Rusima."

Ima rok od 100 dana

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je da EU treba potrošiti 500 milijardi eura kako bi nadoknadila manjak u obrambenoj potrošnji.

Von der Leyen je Kubiliusu dala 100 dana nakon preuzimanja dužnosti da izradi Bijelu knjigu o obrambenoj strategiji. Njegov plan bi trebao uključivati europski zračni štit, koji bi koštao stotine milijardi eura, i sustav za cyber obranu, dodala je.

Kubilius želi da zemlje članice EU zajednički posude novac za ove projekte, no toj ideji zasad se protive Njemačka i Nizozemska.

Također će predstaviti druge projekte od zajedničkog interesa koji bi mogli dobiti sredstva iz EU, uključujući načine poticanja obrambenih tvrtki da surađuju preko granica.

"Kako bi privukla privatni kapital, EU će morati promijeniti pravila ulaganja da bi se obrambena potrošnja klasificirala kao održiva", rekao je Kubilius. Također je naglasio važnost suradnje s ukrajinskim proizvođačima oružja jer su dronovi i projektili promijenili način vođenja modernih ratova: "Oni imaju stvarno iskustvo na terenu."

"Nema vremena za gubljenje"

Kubilius je upozorio da nema vremena za gubljenje, pozivajući se na procjenu Njemačke da bi Rusija mogla biti spremna napasti neku članicu EU do 2029. godine.

Kubilius je rekao da bi planovi za industriju obrane EU mogli uključivati i Ujedinjeno Kraljevstvo iako više nije u bloku. "Mi smatramo Britaniju dijelom Europe", rekao je. "Demokratski Europljani trebali bi biti što ujedinjeniji. Vidim opasnost u našoj slabosti. I Putin bi se mogao odvažiti upustiti u nove avanture", dodao je.

"I Kinezi gledaju. Oni će izvući jednostavan zaključak: 'Zapad je prilično slab.' Unatoč činjenici da je ekonomska moć Zapada 25 puta veća od ruske, mi nismo u stanju pobijediti. Koji je razlog? To je pitanje političke volje", zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.