EU sud za ljudska prava danas presuđuje o Zdravku i Zoranu Mamiću

Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu danas će objaviti odluku u postupku koji su protiv Hrvatske pokrenuli odbjegli osuđenici Zdravko i Zoran Mamić. Tužbu je također podnio Milan Pernar, poreznik koji je bio osuđen s Mamićima, ali je u međuvremenu preminuo. Njegovi nasljednici sada imaju pravo nastaviti tužbu, piše N1

Svi su tvrdili da im je tijekom prvog suđenja u Osijeku, vezanog za izvlačenje novca iz Dinama, te tijekom žalbenog postupka povrijeđeno pravo na pravično suđenje.

O čemu odlučuje Europski sud za ljudska prava

Nakon tog suđenja Zdravko Mamić je osuđen na šest i pol godina zatvora, njegov brat Zoran na četiri godine i dva mjeseca, dok je Pernar dobio tri godine i dva mjeseca zatvora. Damiru Vrbanoviću, koji je također bio osuđen, Ustavni sud RH je ukinuo presudu od tri godine zatvora, zaključivši da nije imao pravedno suđenje jer je Mamić podmitio suce.

Međutim, taj isti argument nije prihvaćen u slučaju Mamića i Pernara. Sada će Europski sud za ljudska prava donijeti svoju odluku o tome.

Hrvatska je morala odgovoriti na pitanje Europskog suda za ljudska prava je li Mamić imao pravedno suđenje s obzirom na to da je predsjednik sudskog vijeća Županijskog suda u Osijeku, sudac Darko Krušlin, od njega primio vrijedan sat kao mito. Iako je poznato da je Krušlin brzo vratio sat, preispituje se je li to utjecalo na njegovu neovisnost i pravednost. Još se čeka početak suđenja Krušlinu i drugim sucima koje je Mamić navodno korumpirao.

Europski sud također razmatra odnos suca Krušlina prema Dinamu, koji je u ovom slučaju bio oštećen.

U tužbi se također postavlja pitanje je li Zoran Mamić bio svjestan veza svog brata sa sucem Krušlinom. On tvrdi da nije znao za te kontakte i da Ustavni sud RH nije uzeo u obzir taj argument u njegovoj ustavnoj tužbi.

Što je odlučio Ustavni sud RH

Ustavni sud RH odbio je ustavne tužbe svih okrivljenika osim Vrbanovića, uz obrazloženje da se Mamić ne može žaliti na pristranost suda kad je sam korumpirao suce i to prijavio tek nakon izricanja osuđujuće presude.

Europski sud za ljudska prava također će odlučiti je li Mamićevo izbacivanje iz sudnice u Osijeku omelo njegovu obranu, kao i je li činjenica da nije mogao sudjelovati videovezom na sjednici Vrhovnog suda RH utjecala na njegovo pravo na obranu. U to je vrijeme već bio u bijegu, pa je Vrhovni sud RH zaključio da je sam odgovoran za svoje odsustvo.

Svi su se žalili i na pitanje tzv. neovlaštenog tužitelja, točnije Svena Miškovića, aktualnog šefa USKOK-a, koji je podigao optužnicu protiv Mamića. Postavlja se pitanje je li Mišković u to vrijeme imao dovoljno iskustva prema zakonskim propisima za USKOK-ove tužitelje.

Ako Europski sud prihvati tužbe i utvrdi da suđenje nije bilo pravedno, Mamići bi mogli dobiti odštetu od države, a odluka bi im mogla poslužiti kao temelj za traženje ponavljanja procesa u Hrvatskoj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.