Objavljeni detalji. Riječka poduzetnica pokušala izvući pola milijuna eura iz fondova

Fotografija ne prikazuje događaj iz teksta Ilustracija: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv dvoje osumnjičenih zbog prijevare s potporama u poljoprivredi, među kojima je i riječka poduzetnica Vanja G. koja je i lani bila uhićena zbog subvencijske prijevare.

Uz Vanju G., prema pisanju medija, zbog najnovije prijevare uhićen je i jedan odvjetnik. Obje osumnjičenih uhićeno je u srijedu na zahtjev EPPO-a, nakon istražnih radnji provedenih u suradnji s Policijskom upravom primorsko-goranskom, priopćio je neovisni ured javnog tužitelja Europske unije odgovoran za istragu, kazneni progon i podizanje optužnice za kaznena djela protiv financijskih interesa Unije.

Tražili bespovratne potpore iz EU fondova

EPPO je, ne navodeći identitete osumnjičenika, izvijestio kako sumnja da su Vanja G. i prokurist jednog trgovačkog društva, od listopada 2021. do 17. listopada 2022., na prijevaran način tražili bespovratne potpore sufinancirane iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) u omjeru od 85 posto te državnog proračuna RH u omjeru od 15 posto.

Dvojac je, sumnja EPPO, u ime tvrtke podnio zahtjev Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za 497.976 eura potpore u sklopu javnog natječaja "Potpore za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva'', ukupne vrijednosti 711.394 eura.

Lagali da tvrtka ispunjava uvjete

Oboje su u svojoj prijavi lažno tvrdili da tvrtka ispunjava obvezne uvjete prihvatljivosti vezane za ekonomsku veličinu. Kako bi dobili potrebnu potvrdu koju bi priložili uz prijavu, dvojac je službenoj osobi Ministarstva poljoprivrede u dva navrata dao lažne podatke, tvrdeći da su uvjeti ispunjeni iako nisu bili.

Uz to, osumnjičenici su lažno iskazali da društvo ima zaposlenika poljoprivredne ili biotehnološke struke te su lažno prikazali da je društvo član poljoprivredne zadruge, čime su dobili neopravdanu prednost prilikom ocjenjivanja u postupku nabave.

Poduzetnica poznata po prijevari s nasadima smokava na Jakljanu

EPPO ističe da je Agencija tijekom administrativne obrade uočila elemente prijave te je odlučila ne isplatiti bespovratne potpore.

Osumnjičena Vanja G. uhićena je u listopadu prošle godine zbog sumnje da je uz pomoć suosumnjičenika lažirala podatke o tome da raspolaže vlastitim novcem za podizanje nasada smokava na otoku Jakljanu kod Dubrovnika.

EPPO je tada izvijestio da je bila riječ o obvezi posjedovanja financijske sposobnosti za realizaciju poljoprivrednog projekta u odnosu na kojeg je Vanja G. zatražila bespovratna sredstva EU za poljoprivredu koja je nužna obzirom da se potpora isplaćuje kao refundacija samostalno uloženih sredstava.

Priložila lažne dokumente

Kako bi pokazala da je dokumentacija uredna, Vanja G. je prema sumnjama EPPO-a, uz pomoć suosumnjičenika, svojoj prijavi priložila lažne dokumente pa joj je slijedom toga bio odobren zahtjev za dodjelom subvencija, nakon čega je Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju njezinoj tvrtki platila 1,5 milijuna eura.

Nakon toga je povremeno dijelove isplaćene subvencije podizala s računa svoje tvrtke u gotovini, a kako bi prikrila tragove  nezakonitog tijeka novca, dio novca je usmjerila na druge povezane tvrtke te zatim osobno ili posredstvom suokrivljenice dizala novac u gotovini.

Na taj je način Vanja G. za sebe i svoje trgovačko društvo pribavila nepripadnu imovinsku korist od 1,5 milijuna eura, oštetivši pritom Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj i Državni proračun RH.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.