EU zastupnik hodao po Moskvi: Mi smo Slaveni. Ruski narod nas je oslobodio od fašizma

Screenshot: X

Slovački zastupnik u Europskom parlamentu Ľuboš Blaha posjetio je Moskvu kako bi "zahvalio za oslobođenje od fašizma" i "ispričao se za rusofobiju na Zapadu". U četverominutnom videu, objavljenom na Telegramu, Blaha hoda moskovskim Crvenim trgom prisjećajući se "slavenskog bratstva".

"Rusija je još uvijek lijepa, još uvijek mudra i još uvijek napredna. Molim vas, prestanimo s mržnjom prema Rusiji. Došao sam u Moskvu kao prijatelj Rusije jer više ne mogu gledati kako raste rusofobija na Zapadu", kazao je Blaha dodavši da će se pokloniti pred spomenikom sovjetskom ratnom zapovjedniku Georgiju Žukovu.

Fico se vratio na vlast prošle jeseni

"Ruski narod nas je oslobodio od fašizma i podnio nevjerojatnu žrtvu za nas. Jako mi je žao zbog svih ovih ratnohuškačkih, mrzilačkih i doslovno fašističkih rezolucija koje Europski parlament usvaja protiv Rusije. Mi smo Slaveni, nitko nas neće natjerati da mrzimo Rusiju", dodao je, prenosi Politico.

Blaha, koji je u lipnju prvi put izabran u Europski parlament, poručio je da odbacuje daljnju vojnu potporu Kijevu i sankcije protiv Rusije, koje je Zapad uveo kao odgovor na invaziju Moskve na Ukrajinu 2022. godine. "Podsjetit ćemo se povijesne istine: fašizam i rat dolaze sa Zapada; sloboda i mir dolaze s Istoka", rekao je Blaha, koji dolazi iz stranke Smer slovačkog premijera Roberta Fica. 

Slovačka vlada postala je znatno više proruska nakon što se Fico vratio na vlast prošle jeseni. On je najavio da će obnoviti odnose s Rusijom ako rat u Ukrajini završi tijekom njegova mandata, a naglasio je i da se rat Kremlja može okončati jedino ako Kijev prepusti dio svog teritorija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.