Euro ojačao prema dolaru

Ilustracija: Shutterstock

Na valutnim je tržištima tečaj dolara prema euru prošloga tjedna pao jer je američka središnja banka smanjila kamatne stope agresivnije nego što se očekivalo.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, prošloga je tjedna oslabio 0.4 posto, na 100.74 boda, blizu najniže razine u godinu dana.

Pritom je tečaj dolara prema euru pao 0.8 posto, pa je cijena eura dosegnula 1.1160 dolara. No, američka je valuta ojačala prema prema japanskom jenu, za 2.1 posto, pa je njezin tečaj skočio na 143.85 jena.

Zašto je pao tečaj dolara prema euru?

Tečaj dolara prema euru znatno je pao jer je Fed u prvom popuštanju monetarne politike nakon četiri godine smanjio kamate više nego što se očekivalo.

Na tržištu se, naime, procjenjivalo da će središnja banka kamate smanjiti za 0.25 postotnih bodova, no njezini čelnici odlučili su cijenu novca srezati za agresivnih 0,50 postotnih bodova, u raspon od 4.75 do 5 posto.

Čelnici Feda poručili su nakon redovne sjednice da se inflacija postupno spušta prema ciljanoj razini od 2 posto i da su sada rizici po njihove ciljeve u vezi tržišta rada i inflacije uravnoteženi.

Čelnik Feda: Nastojimo postići stabilnost cijena, a da ne izazovemo bolan rast nezaposlenosti

Nakon što su godinama povećavali kamatne stope kako bi suzbili inflaciju, čelnici Feda procjenjuju da će, nakon ovog agresivnog reza, do kraja godine dodatno smanjiti kamate za 0.50 postotnih bodova, a u idućoj godini za cijeli postotni bod.

"Nastojimo postići stabilnost cijena, a da ne izazovemo bolan rast nezaposlenosti. Ovaj potez pokazuje našu predanost da postignemo taj cilj", kazao je na konferenciji za medije predsjednik Feda Jerome Powell.

Powell je poručio da je situacija u gospodarstvu dobra, da ono raste, dok se inflacija spušta. Trenutno, kazao je, u gospodarstvu ne vidi ništa što bi ukazivalo na mogućnost recesije.

Dolar porastao prema japanskom jenu

I dok je prema euru oslabio, dolar je prema japanskom jenu snažno porastao.

Japanska se valuta našla pod pritiskom jer je tamošnja središnja banka ostavila kamatne stope nepromijenjene, dok je dio ulagača očekivao daljnje zaoštravanje monetarne politike zbog jačanja inflacije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.