Eurofobna britanska stranka UKIP ima novu predsjednicu

Foto: Facebook UKIP

DIANE JAMES izabrana je u petak za predsjednicu Britanske neovisne stranke (UKIP) s čijeg je čela nakon britanskog referenduma o napuštanju EU odstupio Nigel Farage


Parlamentarna zastupnica James dobila je glasove 8451 člana stranke, pokazuju rezultati s godišnje konferencije UKIP-a u obalnom gradu Bornemouthu na jugu Engleske.

Farage je ostavku na mjesto čelnika UKIP-a objavio u srpnju, objasnivši da je postigao svoj cilj osiguravši Brexit.

On je 1993. bio jedan od suosnivača UKIP-a koja je u međuvremenu postala treća najjača stranka u Britaniji.

U posljednjem govoru kao šef stranke, Farage je zatražio od svog nasljednika da se "čvrsto" bori za izlazak iz Unije i ne dopusti vladi da ublaži uvjete za napuštanje Unije.

Igra traje do definitivnog izlaska iz Unije

"Jedini mehanizam da natjeramo vladu da održi raspravu živom i ispuni ono za što je glasalo 17,4 milijuna birača (koji su bili za izlazak) jest zdrav i snažan UKIP", rekao je Farage koji se za izlazak Velike Britanije iz EU zalagao još od 90-tih godina.

James je rekla da je UKIP bio "pobjednički stroj", ali je upozorila da je stranka na referendumu dobila "samo jedno poluvrijeme", dok dokument o izlasku još nije potpisan.

"Dok ne dobijemo potpis, igra još traje, oni (birači na referendumu) govore nam što trebamo učiniti", poručila je James članovima stranke.

Za Farageova nasljednika natjecalo se petoro kandidata, a James je nadmoćno pobjedila.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.