Euroizbori su za tri dana. Ovo je nova anketa

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

U nedjelju se održavaju izbori za Europarlament.

Dnevnik Nove TV objavio je posljednju predizbornu anketu prije izbora za Europski parlament. Prvi je izbor, i to za čak 31.9 posto ispitanih, HDZ. Nije to nikakvo iznenađenje, pogotovo s obzirom na rezultat nedavno održanih parlamentarnih izbora. Drugi je SDP, čiju bi koaliciju zaokružilo 24.6 posto ispitanih.

Na trećem je mjestu Možemo sa 6.5 posto, četvrti je Most sa Suverenistima i HSP-om, koje podržava 6.1 posto ispitanih. Prag prelazi još Domovinski pokret, koji je na 5.8 posto podrške.

Blizu praga su još Hrvatska stranka umirovljenika s 3.8 posto te široka koalicija liberala i manjinaca na čelu s IDS-om s 3.7 posto podrške. Svi ostali ostaju pojedinačno na manje od tri i pol posto, a neodlučnih je cijelih 7 posto.

Poredak

  • HDZ - 31.9 posto ili 5 mandata
  • SDP - 24.6 posto ili 4 mandata
  • Možemo - 6.5 posto ili 1 mandat
  • Most, Suverenisti, HSP - 6.1 posto ili 1 mandat
  • DP - 5.8 posto ili 1 mandat

Pretvaranje glasova u mandate

Pretvorimo li to u mandate, HDZ osvaja 5 mandata, SDP s partnerima 4, a Možemo, Most i Domovinski pokret po jedan. Ako neka od ove tri stranke koje "love" mandat ipak ne bi prešla prag, taj jedan granični mandat bi išao HDZ-u, koji bi ih dobio 6.

S obzirom na to da su u HDZ-u ovaj put poduzeli sve da im se ne bi ponovio "crni labud" s prošlih izbora, a da, na primjer, Domovinskom pokretu ovih dana stvari baš i ne idu od ruke, 6 mandata HDZ-a možda čak i nije znanstvena fantastika. No, taj scenarij sigurno ne bi baš blagotvorno djelovao na odnose u koaliciji HDZ-a i DP-a.

Istraživanje je za Dnevnik Nove TV od 3. do 5. lipnja provela agencija IPSOS metodom CATI na uzorku od 1001 ispitanika. Pogreška mjerenja je +/- 4 posto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.