Europarlamentarki zabranili da se kandidira za predsjednicu Rumunjske

Foto: EPA

Vrhovni sud u Rumunjskoj uklonio je europarlamentarku Dianu Șoșoăcu s popisa predsjedničkih kandidata bez ikakvog objašnjenja, što je izazvalo njezinu bijesnu reakciju. 

Șoșoăca, ekscentrična čelnica ultranacionalističke stranke S.O.S. Rumunjska, izabran je u Europski parlament u lipnju. Prethodno je pozivala Europsku uniju da prestane isporučivati ​​oružje Kijevu i čak je rekla da bi Rumunjska trebala pripojiti neke ukrajinske teritorije, piše Politico.

Ubrzo nakon što je izabrana u Bruxelles, predložila je da se pozove svećenik kako bi posvetio prostorije Europskog parlamenta i očistio ih od "vraga". Tijekom rasprave o reizboru predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, Șoșoăca je morala biti ispraćena iz dvorane u Strasbourgu na zahtjev predsjednice Roberte Metsole nakon što je vikala i prekidala govore.

Prvi krug se održava krajem studenog

Nakon što je uklonjena s glasačkog listića za predsjedničke izbore ove zime, Șoșoăca je pozvala na prosvjed ispred rumunjskog Vrhovnog suda, optužujući EU, Židove i Amerikance za urotu protiv nje.

"PORUKA ŽIDOVIMA I AMERIKANCIMA I FRANCUZIMA ITD.: NE BOJIM VAS SE! NEĆU STATI! NEĆU ŠUTJETI! MORAT ĆETE ME UBITI, A JA NI TADA NEĆU ŠUTJETI, JER ĆE SE MOJ GLAS ČUTI I IZ GROBA", napisala je Șoșoăca na svojoj web stranici.

Predsjednički izbori u Rumunjskoj u dva kruga održat će se 24. studenog i 8. prosinca. Nedavne ankete pokazuju kako će utrka biti tijesna, odnosno sugeriraju da će sadašnji premijer Marcel Ciolacu (20.3 posto) i bivši zamjenik glavnog tajnika NATO-a Mircea Geoană (21.4 posto) proći u drugi krug. Prema tim anketama, za Șoșoăcu bi glasalo oko 13.6 posto ljudi, što ju je svrstalo na četvrto mjesto.

Presuda je konačna i Șoșoăca se ne može žaliti, deveteročlani sud je politički imenovan, što je navelo neke političare - uključujući i njene protivnike - da zatraže objašnjenje. "Vjerujem da sud mora brzo predstaviti obrazloženje ove presude te da ona mora sadržavati snažne pravne i ustavne argumente", naveo je Ciolacu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.