Europske prehrambene tvrtke pozvale na obvezno označavanje GMO hrane

Ilustracija: Profimedia

Više od 370 prehrambenih i maloprodajnih kompanija iz 16 zemalja EU-a pozvalo je danas ministre poljoprivrede da podrže obvezno označavanje genetski modificirane (GMO) hrane. Kompanije, uključujući njemačke trgovce na malo dm i veliki lanac supermarketa za organske proizvode Alnatura, zatražile su označavanje u otvorenom pismu mađarskom ministru poljoprivrede Istvanu Nagyju.

Mađarska trenutno predsjeda Europskom unijom i zadužena je za formuliranje zajedničkog stajališta članica EU-a. Dogovor ministara poljoprivrede uvjet je za početak pregovora Europske komisije, Europskog parlamenta i Vijeća EU-a.

Europska komisija predložila je lani ublažavanje odredbi o genetskom inženjeringu, Europski parlament složio se s blažim propisima, ali je zatražio označavanje svih prehrambenih proizvoda s GMO-om na policama europskih supermarketa.

Zagovornici tvrde da je GMO hrana otpornija na klimatske promjene

"Kupci žele sami odlučivati žele li tu tehnologiju na svom tanjuru. To zahtijeva jasna pravila o koegzistenciji u poljoprivredi, potpunu transparentnost i deklaraciju na svim proizvodima", rekao je osnivač i izvršni direktor Alnature Goetz E. Rehn.

Njemačko udruženje za hranu bez genetskog inženjeringa (VLOG) organiziralo je sastavljanje pisma i predalo ga ministru Nagyju. U prethodnom otvorenom pismu pozvali su ministre poljoprivrede EU-a da "zadrže označavanje i slobodu izbora" u pitanju genetski modificirane hrane.

Oni koji podržavaju GMO tehnologiju nadaju se hrani koja će biti otpornija na klimatske promjene, imat će više hranjivih tvari i zahtijevati manje pesticida. Kritičari pak predviđaju rizike po javno zdravlje i po okoliš, napominje novinska agencija dpa.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.