Europske zemlje žele više američkog naoružanja. Evo što kupuju

Foto: EPA

RUSKA invazija povećala je potražnju europskih zemalja za američkim naoružanjem, uključujući dronove, rakete i proturaketne sustave njihove vojne industrije. Njemačka, koja dovršava dogovor o kupnji 35 lovaca F-35 Lockheed Martina, raspitivala se i za obrambene sustave protiv balističkih raketa, rekao je dobro upućen izvor. Poljska želi od SAD-a hitno kupiti sofisticirane dronove Reaper, poručio je poljski dužnosnik.

Zahtjevi stižu i iz drugih zemalja istočne Europe koje žele nabaviti oružje kojim se Ukrajina uspješno služi u borbi s ruskim snagama, uključujući protuavionske rakete Stinger i protutenkovske rakete Javelin, izjavila su dva izvora. Zahtjevi dolaze u vrijeme kada Europa povećava vojne proračune, najviše Njemačka, Švedska i Danska.

"Europski sustavi udvostručuju izdvajanja za obranu", rekla je Mara Karlin, visoka dužnosnica Pentagona, na saslušanju u Kongresu prošli tjedan. Budući da izvoz američkog oružja treba odobriti vlada, Pentagon ima tjedne sastanke s Europskim timom za krizni menadžment na kojima se razmatra svaki pojedinačni zahtjev povezan s trenutnom situacijom u Ukrajini, objasnio je izvor.

Pentagon ponovno osnovao poseban tim

Kako bi ubrzao vladino odobrenje za prodaju oružja američke proizvodnje, Pentagon je ponovno osnovao poseban tim kao odgovor na pojačanu potražnju. Raytheon Technologies i Lockheed Martin Corp zajedno proizvode Javeline, a Raytheon izrađuje Stingere. Pojačani interes za te vrste oružja podigao je dionice Lockheeda za 8.3 posto i Raytheona za 3.9 posto

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.