Oprez na europskim burzama uoči izvješća o inflaciji u SAD-u

Foto: EPA

Na europskim se burzama jutros se trguje oprezno jer ulagači ne žele riskirati uoči objave izvješća o inflaciji u SAD-u, koje bi moglo utjecati na smjer tržišta.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9.30 sati u plusu 0.1 posto, ojačavši drugi dan zaredom. Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0.28 posto, na 8.265 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0.08 posto, na 19.239 bodova, a pariški CAC 0.14 posto, na 7.550 bodova.

Porasle cijene dionica na azijskim burzama

A na azijskim su burzama cijene dionica porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9.30 sati u plusu 0.8 posto.

Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 0.3 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0.2 i 2.9 posto.

Snažan rast cijena dionica na kineskim burzama zahvaljuje se novom, swap programu kineske središnje banke kojim se na tržišta kapitala može ubrizgati i do 70 milijardi dolara svježe likvidnosti, ako to bude potrebno.

Korisnici tog programa mogu biti različite financijske institucije, brokerske kuće, investicijski fondovi i osiguravateljska društva, a sve u cilju poticanja tržišta kapitala.

Rekordi na Wall Streetu

I na ostalim su burzama u regiji cijene dionica porasle jer su ulagače ohrabrili novi rekordi na Wall Streetu. Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli su, naime, nove rekordne razine, nakon što su porasli više od 1, odnosno 0.7 posto.

Rekordi su uslijedili nakon što je objavljen zapisnik s posljednje sjednice američke središnje banke na kojoj su kamatne stope srezane za agresivnih 0.50 postotnih bodova.

Zapisnik je pokazao da je značajna većina čelnika Feda glasala za takvo povećanje kamata, ali i da su zaključili da to ne znači i nastavak tako oštrog rezanja cijene novca.

"Zapisnik je također pokazao da čelnici Feda vjeruju da su pobijedili inflaciju", kaže Lindsey Bell, strateginja u tvrtki 248 Ventures.

Novi podaci o inflaciji u SAD-u u fokusu ulagača

Danas će u fokusu ulagača biti novi podaci o inflaciji u SAD-u, koji će pokazati otvara li se dodatni prostor američkoj središnjoj banci za smanjenje kamata.

Na tržištu se procjenjuje da postoji oko 80 posto izgleda da će Fed u studenome smanjiti kamate za dodatnih 0.25 postotnih bodova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.