Jutros nove dojave o bombama u školama u BiH

Fotografija ne prikazuje događaj iz teksta Ilustracija: Armin Durgut/PIXSELL

Katolički školski centar Sveti Pavao u Zenici u je evakuiran nakon što je školska uprava dobila prijetnju postavljenom bombom pa se tako pošast ovakvih prijetnji koja je dovela do kaosa u školama u Sarajevu proširila izvan glavnog grada BiH.

Glasnogovornik MUP-a Zeničko-dobojske županije Samir Valentić potvrdio je kako je informacija o postavljenoj bombi stigla nešto poslije osam sati.

"Policajci su nakon toga evakuirali sve učenike i započeli protudiverzijski pregled", kazao je Valentić.

U isto vrijeme stigle dojave o bombama i u dvije škole u Sarajevu

Gotovo istodobno bombaške prijetnje stigle su i u dvije škole u Sarajevu pa su i tamo morali prekinuti nastavu, a učenici su evakuirani.

Ranije ovog tjedna sarajevska je policija identificirala i privela tri malodobne osobe za koje je utvrđeno kako su slali prijetnje školama.

Jedan od njih, kako je otkriveno tijekom istrage, bombaške prijetnje elektroničkom poštom uputio je čak 49 puta.

Nakon kaznene obrade predan je tužiteljstvu Sarajevske županije. Tužitelj je nakon toga sucu za malodobne osobe Općinskog suda u Sarajevu predložio određivanje jednomjesečnog pritvora zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela ugrožavanje sigurnosti i lažnog prijavljivanja.

Pritvor mu je predložen sukladno zakonu o zaštiti i postupanju za djecom i malodobnicima u kaznenom postupku Federacije BiH i to zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti kazneno djelo.

"To su sve djeca od 14 ili 16 godina"

Iz sarajevske su policije ranije potvrdili kako su sve raspoložive kapacitete angažirali na potrazi za onima koji šalju prijetnje o postavljenim bombama, iako su se sve takve prijetnje do sada pokazale lažnim.

Kako je pojasnio Saša Petrović, voditelj odjela za borbu protiv kompjutorskog kriminala MUP-a Sarajevske županije, prioritet im je potraga je koncentrirana na malodobnike koji su do sada slali i po 80 ili čak 120 lažnih dojava.

"To su sve djeca od 14 ili 16 godina", kazao je Petrović pojašnjavajući kako se kroz njihova dopisivanja na društvenim mrežama može zaključiti da na taj način pokušavaju omesti nastavu i tako izbjeći testiranja za koja nisu spremni. "Naručitelji" pak za slanje lažnih prijetnji drugima plaćaju simbolične iznose od svega euro ili dva. 

Iako se to može smatrati i nekom vrstom dječje igre, roditelji traže odlučnije angažiranje vlasti kako bi se spriječilo ugrožavanje nastavnog procesa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.