F-16 srušio ruski Su-34? Panika na ruskim kanalima: Hitno!! NATO je krenuo u lov

Foto: EPA

Jedan od ruskih borbenih aviona srušile su ukrajinske snage, tvrdi vojni bloger povezan s ruskim zrakoplovstvom. Drugi proruski bloger objavio je da je zrakoplov Sukhoi Su-34 oboren zapadnim lovcem F-16. Ove informacije još nisu potvrđene, ali su izazvale brojne komentare na društvenim mrežama.

Na Telegram kanalu Fighterbomber je objavljena poruka koja izgleda kao počast izgubljenom avionu Su-34. Uz sliku lovca bombardera, koji je važan dio ruskih zračnih operacija u ratu, pisalo je: "Zemlja je sada nebo, braćo."

Proruski Telegram kanal VDV objavio je dodatne detalje. "Hitno!!! Naš Su-34 je oboren. Posada je poginula", piše u objavi te se dodaje da ga je "vjerojatno oborio F-16 iznad teritorija pod kontrolom neprijatelja".

Također je navedeno da je avion srušen tijekom bombardiranja oko 50 kilometara od bojišnice. "Bit će još ovakvih gubitaka. NATO je poslao F-16 u lov", stoji dalje u objavi. "Zbog toga će naši gubici na zemlji rasti", dodaje se.

Slavlje na Zapadu

Ukrajina je u kolovozu primila prve avione F-16, nakon što je američki predsjednik Joe Biden dopustio isporuke preko trećih zemalja. Norveška, Belgija, Nizozemska i Danska su među zemljama koje su obećale poslati više od 85 aviona F-16 Ukrajini.

Korisnici društvenih mreža koji podržavaju Ukrajinu brzo su počeli širiti vijest da je ruski avion srušen te da bi američki F-16 mogao biti uključen u to. "Ruski izvori već tvrde da je F-16 oborio ruskog lovca", objavio je NOEL reports. "F-16 ruši ruski SU-34. Upravo zato su F-16 stigli u Ukrajinu. Zasad su to potvrdili samo ruski izvori - čekamo službene informacije", napisao je Jürgen Nauditt. Novinar Euan MacDonald napisao je: "Odlične vijesti, ako je istina." 

Ukrajinsko ministarstvo obrane je u svibnju objavilo da su uništili devet ruskih aviona, dok su u veljači tvrdili da su srušili deset ruskih zrakoplova u deset dana.

Ukrajina u kolovozu izgubila prvi F-16

Ukrajinsko ratno zrakoplovstvo izgubilo je jedan od danskih aviona Lockheed Martin F-16 tijekom akcije iznad Ukrajine krajem kolovoza. Pilot, potpukovnik Oleksij Mes, je poginuo.

Mes je, čini se, manevrirao svojim F-16 kako bi napao dolazeće ruske rakete kada su vojnici koji upravljaju radarima na zemlji izgubili kontakt s avionom. Spasioci su navodno pronašli mjesto nesreće i potvrdili da je Mes poginuo. "Spasio je bezbroj Ukrajinaca od smrtonosnih ruskih raketa, nažalost, po cijenu vlastitog života", navelo je tada ukrajinsko ratno zrakoplovstvo.

Ukrajinsko ratno zrakoplovstvo izgubilo je više od 90 zrakoplova od početka rata - dvije trećine svoje predratne flote. Ove gubitke nadoknadili su obnavljanjem starih aviona i prihvaćanjem viška zrakoplova, uključujući F-16, koji su stigli kao pomoć saveznika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.