FBI uoči godišnjice Hamasovog masakra upozorava na moguće napade

Foto: EPA

FBI i američko Ministarstvo domovinske sigurnosti izdali su javno upozorenje povodom nadolazeće godišnjice Hamasovog terorističkog napada na Izrael i nastavka nemira na Bliskom istoku, koji bi mogli poslužiti kao motivatori za nasilje ekstremista.

Iako nisu identificirane specifične prijetnje Americi, savjet je objavljen uoči godišnjice napada 7. listopada u Izraelu, potaknut pozivima stranih terorističkih skupina na nasilje protiv Zapada.

Upozorenje također dolazi dok Izrael provodi napade na sjedište Hezbolaha u Libanonu i razmatra odgovor na nedavni iranski balistički raketni napad.

Pojačane policijske patrole oko židovskih i muslimanskih institucija

CNN izvještava da su policijske agencije širom SAD-a pojačale ophodnje oko židovskih i muslimanskih institucija zbog napetosti na Bliskom istoku, nadolazeće obljetnice 7. listopada i židovskih blagdana.

Njujorška policija pojačala je ophodnje, a očekuje se da će se to nastaviti sljedeća dva tjedna. NYPD će surađivati s državnom policijom na misijama otkrivanja eksploziva na mostovima i tunelima, a helikopterske jedinice koristit će se za detekciju zračenja.

Losanđeleška policija prošlog je tjedna najavila da će povećane ophodnje uključivati više policajaca na terenu, zapovjedne postaje i konjičke jedinice. Policija u Chicagu, Miamiju i Philadelphiji također je pojačala ophodnje.

"Budite svjesni svoje okoline u svakom trenutku"

U zajedničkom priopćenju FBI i Ministarstvo domovinske sigurnosti naveli su da su "židovske, muslimanske ili arapske institucije, uključujući sinagoge, džamije, islamske centre i zajedničke centre", te velika javna okupljanja, poput komemoracija, bdjenja ili demonstracija, privlačne mete za nasilne napade ili prijetnje lažnim napadima“.

"Budite svjesni svoje okoline u svakom trenutku i prijavite sumnjive aktivnosti nadležnim tijelima."

Agencije su procijenile da će strane terorističke organizacije vjerojatno nastaviti "iskorištavati narative" oko sukoba koji uključuju Izrael, Hamas, Hezbolah i Iran kako bi potaknule pojedinačne napadače na nasilje u Americi.

Tzv. "usamljeni vukovi", koji nisu formalno dio terorističke skupine, predstavljaju poseban izazov za provedbu zakona, prema ranijim izjavama izvora za CNN.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.