Fico zaprijetio Ukrajini: Prekinut ćemo isporuku dizela

Foto: EPA

Slovački premijer Robert Fico najavio je da će njegova zemlja prekinuti isporuku dizela Ukrajini ako Kijev ne obnovi tranzit nafte ruskog Lukoila preko svog teritorija. 

Slovačka i Mađarska, dvije zemlje koje su se protivile vojnoj pomoći zapadnih saveznika Ukrajini, pojačavaju pritisak otkako je Kijev prošlog mjeseca stavio Lukoil na popis sankcija, zaustavljajući dotok nafte te tvrtke do slovačkih i mađarskih rafinerija .

"Ako se tranzit ruske sirove nafte kroz Ukrajinu ne obnovi u kratkom vremenu, Slovnaft neće nastaviti isporuku dizela Ukrajini", naveo je Fico u videoporuci na Facebooku. Isporuke od drugih ruskih dobavljača, osim Lukoila, preko teritorija Ukrajine nisu prekinute. 

Neke zemlje još uvijek ovisne o ruskoj nafti

Fico je naglasio kako 10 posto dizela koji potroše Ukrajinci dolazi iz Slovačke. Dodao je kako je ukrajinskom premijeru Denisu Šmihalu predložio tehničko rješenje za ponovno uspostavljanje zaustavljenih tokova nafte. 

Nije precizirao o kakvom prijedlogu se radi, ali je potvrdio da će morati uključiti više zemalja. "Pozdravljam izvješća da relevantne tvrtke već razmišljaju o tome kako implementirati ovo tehničko rješenje u najkraćem mogućem roku", poručio je.

Spor je pokazao koliko neke zemlje Europske unije još uvijek ovise o ruskoj energiji više od dvije godine nakon što je blok odlučio zaustaviti uvoz nafte iz Moskve zbog ruske invazije na Ukrajinu. Mađarska, Slovačka i Češka imaju iznimke od zabrane uvoza nafte iz Rusije naftovodima kako bi im se dalo vremena da pronađu alternative.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.