Ficova vlada želi smjene na slovačkoj javnoj TV, parlament podržao prijedlog

Foto: EPA

Slovački parlament jučer je usvojio vladin plan reforme i promjene vodstva javne televizije RTVS, odbacivši pritom da će najavljene promjene ugroziti slobodu medija i staviti javni servis pod političku kontrolu. 

Osim u radu javnog servisa, lijevo-nacionalistička koalicijska vlada premijera Robeta Fica, zagovara promjene i u djelovanju državnog odvjetništva, policije, nevladinih organizacija i politici zaštite okoliša. 

Neki od vladinih prijedloga već su izazvali prosvjede građana, zabrinutih da Slovačka nazaduje glede demokratskih standarda.

Postoji strah da će vladini planovi ugroziti neovisnost medija i spriječiti kritiziranja njezina rada

Novi zakon promijenit će pravila izbora članova Nadzornog odbora RTVS-a i dovesti do rane smjene vodećih ljudi, koje vladajući optužuju za političku pristranost i ignoriranje mišljenja i stavova koje ne pripadaju mainstreamu.

Zaposlenici RTVS-a, kao i pripadnici opozicije te promatrači Europske unije, strahuju da će vladini planovi ugroziti neovisnost medija i spriječiti kritiziranje njezina rada.

"Ovim prijedlogom zakona želimo ojačati javno-pravni karakter državne televizije te osigurati poštovanje pluralizma, načela demokracije i slobodnog stvaranja", rekla je ministrica kulture Martina Simkovicova u obraćanju parlamentarnim zastupnicima.

Što će omogućiti novi zakon?

Zastupnici oporbenih stranaka, prenose slovački mediji, izašli su iz parlamenta uoči glasanja, no ruku su zato digli svih 78 zastupnika iz redove pozicije. Zakon stupa na snagu u srpnju, nakon što ga potpiše slovački predsjednik.

Usvojeni zakon omogućit će smjenu ravnatelja RTVS-a, a njegovu zamjenu izabrat će novi sastav devetočlanog vijeća koje imenuju parlament i ministrica kulture. Uz to, Radiotelevizija Slovačke mijenja ime u Slovačku televiziju i radio (STVR).

Vodeća oporbena stranka najavila je da će od Ustavnog suda zatražiti ocjenu ustavnosti zakona. Osim njih, zabrinutost su izrazili Europska radiodifuzna unija i potpredsjednica Europske komisije Vera Jourova.

Ficova vlada u više navrata prozvala medije da su neprijateljski orijentirani prema njoj

Reporteri bez granica upozorili su, u izjavi od 10.lipnja, da nacrt zakona predviđa politizaciju javnog servisa od strane vlade, što bi fatalno ugrozilo njegovu neovisnost.

Od kada je prošle godine došla na vlast, koalicijska vlada premijera Fica u više je navrata prozvala medije da su neprijateljski orijentirani prema njoj. Ministrica Simkovicova kazala je da kritike na račun vladina zakona doprinose polarizaciji društva.

Prošlog je mjeseca slovački premijer ranjen u pokušaju atentata, a trenutno se oporavlja kod kuće. Taj je napad produbio političke podjele u ovoj srednjoeuropskoj državi koja broji  5.4 milijuna stanovnika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.