Filipinski radnici u Zagrebu: Bolje nam je ovdje, plaća je dobra, sretni smo

Foto: HRT

Filipinci su u Hrvatskoj prepoznati kao vrijedni radnici i sve su poželjniji na našem tržištu rada, gdje ih je više od deset tisuća.

Jednostavnijem uvozu kvalificirane radne snage pridonijet će i potpisan Memorandum o zapošljavanju između Hrvatske i Filipina, koji su osnovali i posebno ministarstvo za radnike migrante. Njihov ministar posjetio je Hrvatsku. "Ja sam dobro, kolege su dobre, šef je dobar. Došao sam iz Katara, bolje mi je ovdje i plaća je dobra", kaže za HRT Filipinac Joebert koji radi kao konobar u Zagrebu.

"Sretan sam ovdje, ljudi su pristupačni", govori Vincent, barista s Filipina.

Najviše Filipinaca radi u turizmu

Najviše Filipinaca radi u turizmu, manje u autoindustriji i građevini, no privlačno im je i pekarstvo. "Moja tvrtka je odlična, ima mnogo bonusa za zaposlenike, pozvala sam ovamo i svoje rođake", kaže Melvin Augustin.

Milijuni Filipinaca rade u inozemstvu. "Vidimo povećanu potražnju za našim radnicima u srednjoj i istočnoj Europi. Želimo njihov rad učiniti sigurnim, bez ilegalnih radnji poput naplaćivanja troškova radnicima koje bi poslodavac trebao plaćati, i ilegalnog dovođenja radnika iz drugih zemalja", kazao je Hans Leo J. Cacdac, ministar za filipinske radnike migrante.

Promjenama Zakona o strancima i Hrvatska želi unaprijediti sustav uvoza radnika, pa tako i Filipinaca.

"Ono što vidimo, oni ostaju u Hrvatskoj i sad kad će se produljivati radne dozvole, mi smo sigurni da će oni konzumirati sve tri godine i opet se prijaviti za rad u Hrvatskoj", kaže Ivan Vidiš, državni tajnik Ministarstvo rada i mirovinskog sustava.

Očekuje se da će do kraja godine biti izdano čak 200 tisuća radnih dozvola radnicima iz trećih zemalja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.