Filmski obrati, igre živaca i dogovori ispod stola: Evo kako je tekla postizborna drama

Foto: Hina

PROTEKLIH šest tjedana hrvatsku su političku scenu zatresli dosad nezabilježeni događaji. Nakon što na izborima nijedna od velikih koalicija nije osvojila dovoljno mandata kako bi stvorila saborsku većinu i formirala Vladu, počeli su pregovori s MOST-om.

Situacija se mijenjala iz dana u dan te su uslijedili brojni kopernikanski obrati. U nastavku vam donosimo kronologiju samo nekih od događaja koji su obilježili proteklih šest tjedana

08.11.  Izborna noć

Nakon što u izbornoj noći ni HDZ-ova ni SDP-ova koalicija nisu osvojili dovoljno glasova za samostalno sastavljanje Vlade, Božo Petrov je izjavio:

"Nemamo vremena za neke nove kalkulacije, vrijeme je isteklo jučer"

11.11.  "Tajni sastanak Prgometa i Milanovića"

Drago Prgomet sastao se s premijerom Zoranom Milanovićem u stanu ministra Kotromanovića, bez znanja čelnih ljudi Mosta.

12.11. Prgomet izbačen iz Mosta

MOST izbacuje Dragu Prgometa, a u obrazloženju te odluke stoji kako je Prgomet bez znanja ostalih članova platforme, vodio pregovore sa šefom SDP-a Zoranom Milanovićem.

"Nažalost, dok su svi drugi članovi Nacionalnog vijeća i novoizabrani zastupnici MOSTA nastavili unutarnje razgovore, Drago Prgomet je bez znanja Nacionalnog vijeća vodio osobne pregovore sa Zoranom Milanovićem. Zbog potpunog narušavanja povjerenja, Nacionalno vijeće MOSTA donijelo je odluku o prekidu suradnje s Dragom Prgometom", poručuju iz Mosta.

27.11.  Prve konzultacije

Održan je prvi krug konzultacija kod Kolinde koja je po njihovom završetku obavijestila javnost da niti jedan od predloženih mandatara nema dovoljan broj potpisa saborskih zastupnika. Odredila je da će se drugi krug konzultacija održati 7. prosinca, a prva sjednice novog saziva Sabora, 3. prosinca.

03.12 . Sjednica Sabora

Održanje  prvi pokušaj konstituiranja Sabora koji, po prvi puta u povijesti, nema saborske većine. Sjednica je trajala 20-ak minuta nakon čega je prekinuta.

U saborsku je proceduru upućen samo jedan prijedlog za imenovanje predsjednika Sabora – 55 zastupnika iz SDP-ove koalicije Hrvatska raste predložili su da se na tu funkciju imenuje zastupnika Mosta nezavisnih lista Roberta Podolnjaka, no protiv tog prijedloga izjasnili su se HDZ-ovi zastupnici i sam Podolnjak, koji je odbio kandidaturu.

07.12. Prvi sastanak SDP-a, HDZ-a i Mosta

Prvi put za istim stolom su se našli HDZ, SDP i Most. Na sastanku u Esplanadi Božo Petrov poziva na formiranje zajedničke vlade i predlože da se za mandatara izabere nestranački kandidat.

SDP-u i HDZ-u daju rok od tjedan dana da se izjasne o njihovom prijedlogu.

Održan je i  drugi krug konzultacija kod Kolinde.

"I dalje nitko ne raspolaže potrebnom većinom svih zastupnika u Saboru", kazala je Kolinda i nove konzultacije sazvala za 15.12.

15.12.  Treće konzultacije

Održan je treći krug konzultacija

"I dalje nitko ne raspolaže potrebnom većinom za mandatara", rekla je Kolinda te je najavila 4. krug konzultacija za utorak 22. prosinca. 

18.12. "Dobar dan za Hrvatsku"

Novi sastanak MOST-a, HDZ-a i SDP-a.

Nakon tri i pol sata završio je sastanak predstavnika Mosta s predstavnicima Domoljubne koalicije i koalicije Hrvatska raste koji se održao u središnjici Mosta nezavisnih lista.

"Danas smo započeli jednu posve novu priču. Došli smo do trenutka kada smo sve tri strane sjeli za stol da popričamo o svim ovim reformama o kojima smo razgovarali tijekom pregovora i o prijeporima koji su se iskristalizirali tijekom ovih razgovora. Jako sam zadovoljna načinom na koji smo uspjeli raspraviti, našli smo se na sredini, bio je ovo jedan ugodan razgovor, bio je ovo dobar dan za Hrvatsku", kazala je MOST-ovka Ines Strenja Linić nakon sastanka

19.12.  Karamarko odlazi sa sastanka, HDZ prekida pregovore

Tomislav Karamarko odbija potpisati tripartitnu vladu i napušta sastanak sa SDP-om i MOST-om rekavši okupljenima da ne može koalirati sa strankom koja četiri godine uništava Hrvatsku.

"Ja kao čovjek to ne mogu", rekao je po izlasku sa sastanka u središnjici MOST-a Tomislav Karamarko rekavši kako neće potpisivati dokument te kako je napustio sastanak ostavivši SDP i MOST da pregovaraju.

Nakon sastanka Mosta i koalicije Hrvatska raste, čelnik Mosta Božo Petrov izjavio je da su vrata za Domoljubnu koaliciju zatvorena jer su rekli da onaj tko ne potpiše sporazum izlazi iz igre.

"Vjerujem da ćemo se do utorka dogovoriti o imenu mandatara", kazao je Milanović koji je predložio da to bude Petrov.

20.12. Most nastavlja sa SDP-om


Nakon što je Domoljubna koalicija odbila prihvatiti uvjete Mosta nezavisnih lista, Most i koalicija Hrvatska raste održali su novi sastanak.

Petrov tvrdi da se Nacionalno vijeće Mosta usuglasilo oko imena mandatara, ali da s njim još neće izlaziti u javnost.

"Na sastanku smo donijeli odluku da zbog prava jednakosti, kao što smo dali dodatno vrijeme koaliciji Hrvatska raste, nakon njihovog odgovora od Glavnog odbora SDP-a, isto tako smo sada dali dodatni rok od 24 sata zbog istog razloga i Domoljubnoj koaliciji jer se nadamo da će prihvatiti poziv", kazao je Petrov.

22.12.  Novi obrat: Petrov raskida sa SDP-om, HDZ se vraća u igru


Božo Petrov raskida suradnju sa SDP-om. Nakon konzultacija kod Kolinde izjavio je da je SDP nazivao njihove saborske zastupnike i nagovarao ih da daju podršku Zoranu Milanoviću kao mandataru u slučaju da se pregovori izjalove.

Milanović opovrgava optužbe tvrdeći kako takav potez nije logičan, obzirom na sve ono što su već obećali Mostu.

HDZ se vraća u igru te nastavljaju pregovore s Mostom.

U poslijepodnevnim satima Karamarko i Petrov dolaze na nastavak četvrtog kruga konzultacija te Kolindi dokazuju da imaju parlamentarnu većinu. Kolinda daje rok od 24 sata za prijedlog mandatara ili će raspisati nove izbore.

23.12. Mandatar je Tihomir Orešković

Kolinda je objavila kako je mandatar Tihomir Orešković, menadžer i bivši direktor u Plivi. Konstituirajuću sjednicu sabora sazvala je za  ponedjeljak 28. prosinca.

"Znam da danas hrvatski mandatar nema 100 dana, ali to ni ne tražim. Svi smo mi ovdje da služimo hrvatskim građevinama i jedini nam je cilj da zajedno radimo tako da je sutra bolje nego danas", poručio je Orešković.

24.12. Milanović: Birači su prevareni

Milanović tvrdi da su novonastalom situacijom narušena demokratska pravila i standardi.

"Na ove izbore izašli smo čista srca i s jasnim rezultatima vodeći se najvišim demokratskim standardima koji od osobe koja želi obavljati najodgovorniju funkciju u zemlji zahtijevaju izborni legitimitet. Još u izbornoj noći rekao sam da smo otvoreni za razgovore i partnersku suradnju što smo u ovim pregovorima i pokazali. No, nisam mogao utjecati na razne pritiske i neiskrenost s druge strane stola, što je na kraju dovelo do zanemarivanja volje birača koji su ovakvim ishodom ostali prevareni. Ovime su narušena demokratska pravila i standardi za koje smo se godinama borili i od njih nikad ne smijemo odustati", poručio je Milanović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.