Financije.hr već tradicionalno bira 99 najuspješnijih poduzeća u Hrvatskoj

Foto: Press

Portal Financije.hr, koristeći podatke vodeće bonitetne kuće CompanyWall Businessa, odabrao je 99 najuspješnijih poduzeća u Hrvatskoj ove godine, u tri kategorije, mala, srednja i velika. U izbor najuspješnijih uvrštena su samo poduzeća koje su najmanje dvije godine ispunjavala kriterije veličine definirane važećim Zakonom o računovodstvu i koja su u tom razdoblju poslovala pozitivno.

Prema podacima FINA-e, u 2023. godini u Hrvatskoj je poslovalo ukupno 156.145 poduzeća, a uzimajući u obzir kriterije veličine utvrđene zakonom, najviše je mikropoduzeća, njih 137.950, što čini 88,3 posto, zatim 15.748 malih poduzeća s udjelom od 10,1 posto, srednjih 1.989 s ukupnim udjelom od 1,3 posto i 458 velikih s udjelom od samo 0,3 posto. Sve četiri grupe poduzeća ostvarile su u 2023. neto dobit koja je za mikropoduzeća iznosila 1,3 milijarde eura, za mala poduzeća 2,4 milijarde eura, za srednja poduzeća 2,1 milijardu eura, a za velika poduzeća 3 milijarde eura.

Mala i srednja poduzeća vrlo se često koriste kao sinonimi za privatni sektor i poduzetništvo te predstavljaju okosnicu gospodarskog razvoja zemlje. Nerijetko takva poduzeća odlučujuće utječu na postizanje bolje konkurentnosti, a time i na konkurentnost cjelokupnog gospodarstva.

Najbolji ukupni rezultati

Poduzeće koje je prema objektivnim, ali strogim kriterijima bonitetne kuće CompanyWall postiglo najbolje ukupne rezultate u Hrvatskoj u 2023. godini te se tako našlo na vrhu Financije.hr liste 99 najuspješnijih malih poduzeća je SAIVA iz Zagreba, koja se bavi investicijskim zlatom. Na drugom mjestu ove ljestvice je Građa prodajni centri d.o.o., dok je treće mjesto zauzela Grupacija Flavia iz Splita.

Na vrhu liste 99 najuspješnijih srednjih poduzeća u Hrvatskoj je GA Croatia, koja je generalni zastupnik za Renault, Daciu i Nissan. Iznimno snažan rast poslovanja posljednjih godina ostvarila je tvrtka HAVI Logistics koja se našla na drugom mjestu od 99 najuspješnijih. Treće mjesto najupješnijih zauzela je tvrtka Logista d.o.o.

Prvo mjesto među 99 najuspješnijih velikih poduzeća prema ljestvici portala Financije.hr pripalo je tvrtki Ini, drugo je Prvo plinarsko društvo, dok je treće mjesto pripalo Konzumu plus, koji je također jedan od najvećih poslodavaca s više od 10.000 zaposlenih.

Suvremeno poslovanje

Podaci o bonitetu i bonitetne ocjene nužan su ekonomski instrument koji se u suvremenom poslovnom svijetu koristi za pozicioniranje poduzeća u skladu s njihovim poslovanjem. Oslanjajući se na CompanyWall izvješća, bonitetne ocjene i certifikate, mnogi poslovni subjekti, tvrtke i državne institucije mogu kategorizirati i ocijeniti potencijalne partnere, te na taj način svojim tvrtkama omogućiti sigurno poslovanje koje je uvijek korak ispred konkurencije.

Iz CompanyWall Businessa poručuju kako nije lak zadatak među tisućama poduzeća odabrati 99 najuspješnijih i to u tri različite kategorije.

"To je složena računica, jer će neke tvrtke imati veću neto dobit, neke će imati veću dodanu vrijednost po zaposlenom, a potrebno je doći do najboljih ukupnih rezultata koji se mjere i dobivaju jedinstvenom matematičkom formulom. Za rangiranje među najuspješnijima koriste se parametri koji jasno pokazuju ukupne prihode, neto dobit, dodanu vrijednost po zaposleniku, zaduženost, kao i indeks rasta prihoda i EBITDA, koji se mjere u 2023. u odnosu na 2022. godinu.

Svakom parametru rangiranja, u odnosu na njegovu važnost, dodijeljena je različita težinska vrijednost. Kriterij dodane vrijednosti po zaposlenom imao je najveći ponder, potom dobit i rast dobiti, a zatim prihod i rast prihoda. Na taj način dolazimo do skupa parametara za dobivanje objektivne i cjelovite slike poslovanja malih poduzeća, kao i rezultata koji točno pokazuju objektivno najuspješniji", objasnili su iz bonitetne kuće CompanyWall.

Osim računovodstvenih karakteristika, poduzeća su dvije godine zaredom morala ispunjavati sve uvjete rangiranja, što znači da u tom razdoblju nisu bila u stečaju ili predstečajnom postupku, likvidaciji ili imala neto gubitak. Stroge kriterije najuspješnijih nisu prošli oni koji su zbog neto duga, odnosno razlike između kratkoročnih obveza i kratkotrajne imovine koja premašuje peterostruku vrijednost EBITDA-e, što predstavlja prezaduženost ili su bili u riziku da će upasti u blokadu i probleme s likvidnošću.

Suvremenim poduzećima sve veći pritisak konkurentskog okruženja nameće potrebu odmaka od "uobičajenog" i transformacije prema modernom gospodarstvu, što zahtijeva temeljne promjene u strategiji svakog poduzeća.

Precizno pozicioniranje tvrtki na tržištu omogućuje precizno razvrstavanje i odvajanje pouzdanih od nepouzdanih potencijalnih poslovnih partnera, pa je pozicioniranje među 99 najuspješnijih u izboru portala Financije.hr u suvremenom poslovnom okruženju koje je pod ogromnim pritiskom konkurencije jedan je od najvećih izazova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.