AFERA CIJEPISE

Firma Beroševog fotografa: Ovako je poslovala prije i poslije dolaska Beroša

Foto: Index

INFORMATIČKA tvrtka Cuspis Vinka Kojundžića, koja stoji iza web stranice Cijepise, doživjela je pravi poduzetnički procvat otkada je u Ministarstvo zdravstva ušao Kojundžićev poznanik Vili Beroš.

> Stranicu Cijepise radila firma Beroševog fotografa. Templejtom koji košta 49 dolara

Podsjetimo, posljednjih se dana sve više govori o smjeni ministra zdravstva Vilija Beroša zbog afere Cijepise i (nepostojeće) reforme zdravstva. Sumnja da se da je Beroš pogodovao Cuspisu, firmi svog poznanika Vinka Kojundžića koja će za poslove oko platforme Cijepise ukupno dobiti 600.000 kuna.

Podsjetimo, Kojundžić je javnosti postao poznat i kao čovjek koji je fotografirao Beroša pa se potom skrivao od novinara, a za stranicu Cijepise je koristio templejt (predložak) od 49 dolara. Isto tako, sama platforma nije se pokazala dobrom s obzirom na to da su na cijepljenje pozivani mlađi od 30 godina, dok oni iznad 65 godine nisu dobili poziv, što su Ministarstvu zdravstva pripisali tehničkoj pogrešci. Oporba se navodno u saboru sprema pokrenuti postupak izglasavanja nepovjerenja ministru zdravstva, a Plenković je najavio da će ga braniti.

No, vratimo se na poslovni uzlet Beroševa fotografa. 

U godini prije Beroševa dolaska dobit im je bila 4200 kuna. Dvije godine kasnije - 515 tisuća

Tvrtka Cuspis u 2017. godini imala je prihod u visini od 4 milijuna kuna, a tada su prikazali dobit od svega 4200 kuna. No situacija se mijenja već sljedeće godine kada je prihod povećan na 6.8 milijuna kuna, a dobit te tvrtke iznosila je 346 tisuća kuna. U 2019. godini Cuspis je imao prihod od čak 12.3 milijuna kuna, a dobit 515 tisuća kuna.

Beroš u Ministarstvu zdravstva radi od 24. siječnja 2018., prvotno kao pomoćnik ministra zdravstva Milana Kujundžića, a nakon njegove ostavke i kao ministar. Naglasimo kako tvrtka Cuspis od 2010. godine sve do dolaska Beroša u ministarstvo zdravstva 2018. godine nije dobivala natječaje tog resora. A onda se događa - procvat.

U prvoj godini mandata Vilija Beroša Cuspisu je iz Ministarstva zdravstva isplaćeno 3.497.338,41 kuna. To je pola od ukupnih prihoda koje je te godine ostvarila tvrtka s 10 zaposlenih. U 2019. godini iz Ministarstva zdravstva isplaćeno je Cuspisu  6.367.024,09 kuna, što je opet polovica ukupnih prihoda te poslovne godine za Cuspis.

> Tvrtka iz afere Cijepise za 7.5 milijuna kuna održava bolnički IT sustav

Bolnice nezadovoljne radom firme Berošefa fotografa

Podsjetimo kako smo pisali da je Cuspis kao referencu imao rad s bolnicama, no u minimalno četiri bolnice s kojima smo kontaktirali bili su krajnje nezadovoljni radom Kojundžićeve tvrtke. Osim Sestara milosrdnica, suradnju s Cuspisom prekinuli su ili nisu produživali ugovor Klinički bolnički centar u Osijeku, Opća bolnica u Kninu i Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi Bistra. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.