FOTO Aktivisti kajacima blokirali spajanje LNG tankera na Krku

Foto: Fossil Free Adriatic

Međunarodna grupa aktivistkinja i aktivista u 4 sata ujutro isplovila je kajacima pred tanker koji uvozi ukapljeni zemni plin (LNG) i satima je sprječavala njegovo privezivanje za LNG terminal u Omišlju.

"Aktiviste na kajacima dočekali su zaštitarski i policijski brodovi, nakon čega su na vrlo opasan i nasilan način priveli nekoliko aktivista, a nekoliko njih zbog zadobivenih ozljeda je i hospitalizirano", piše u priopćenju koje je objavila međunarodna grupa aktivista Fossil Free Adriatic.

Aktivisti kažu da su blokiranjem dolaska tankera prosvjedovali protiv fosilne industrije te nastavka ulaganja u ukapljeni plin, odnosno dvostruko povećanje kapaciteta LNG terminala na otoku Krku.

"Plinovod u klimatski pakao"

S morske i kopnene strane podignuti su transparenti s natpisima "Krk ljudima, a ne fosilnoj industriji!", "Plinovod u klimatski pakao" i "Jedini fosil za spaljivanje je kapitalizam". Željeli su poručiti da takvim ulaganjima nije mjesto u 2024., "kad se već odavno trebalo odustati od investicija u fosilna goriva kako bi se spriječio najgori scenarij pogoršanja klimatskih promjena".

U priopćenju navode da su zahtjevi stanovništva Krka ignorirani nakon velikih prosvjeda u Rijeci i Omišlju 2018., kad se lokalna zajednica usprotivila izgradnji LNG terminala i posljedicama koje će ostaviti na ljude i okoliš.

Stoga je za aktiviste Krk postao središte izgradnje klimatskog pokreta koji se otad sve direktnijim akcijama bori protiv, kako navode, samovolje profiterski usmjerene vlasti i njezina pogodovanja fosilnom lobiju.

"Unatoč tomu što otok Krk do 2030. planira postati ugljično neutralan, u kolovozu 2022. donesena je odluka o proširenju terminala i plinovoda Zlobin-Bosiljevo. Cilj tih projekata nije osigurati energetsku neovisnost građana jer Hrvatska već uvozi tri puta više plina nego što su njezine energetske potrebe.

"LNG plaćen javnim novcem, ne smanjuju cijene plina"

Pritom je LNG u najvećoj mjeri financiran javnim novcem, a u slučaju neisplativosti projekta, bit će subvencioniran novcem poreznih obveznika", piše u priopćenju.

Aktivisti tvrde da se njime ne smanjuju cijene plina za domaće potrošače, već one ostaju podložne globalnim geopolitičkim nemirima i labilnom globalnom tržištu.

Osim štetnih ekonomskih utjecaja, LNG terminal ostavlja i katastrofalan utjecaj na okoliš, kažu.

"Prošlo ministarstvo zaštite okoliša i 'održivog' razvoja odbilo je ispuniti zahtjev za zabranu korištenja štetnih kemikalija u procesu čišćenja cijevi na terminalu. To znači da ih tvrtka LNG Hrvatska nastavlja ispuštati u more, što je dovelo do potpunog pomora ježinaca i uništenja ekosustava. Time je zapravo izravno legaliziran ekocid na Jadranu", piše u priopćenju.

"Hrvatski plinski biznis ne ostavlja negativne posljedice samo lokalno"

Navodi se i da, osim zagađenja, ukapljeni zemni plin u svakoj fazi ekstrakcije, transporta, ukapljivanja, plinifikacije i distribucije ispušta stakleničke plinove pogubne za klimu. Hrvatski plinski biznis ne ostavlja negativne posljedice samo lokalno već se i neokolonijalnim praksama uvoza zemnog plina radi luksuza europskih elita disproporcionalno pogađaju rasno i ekonomski marginalizirane zajednice u zemljama poput Alžira i Trinidada i Tobaga, piše u priopćenju.

"Osim iz navedenih zemalja, LNG Hrvatska većinom uvozi zemni plin iz SAD-a, gdje proces frakiranja ubije više od milijun ljudi godišnje, uzrokuje rak i različite respiratorne bolesti kod ljudi. Svaki pokušaj otpora tamošnjeg stanovništva dočekan je sve brutalnijim odgovorom država i njihovih represivnih aparata. To uključuje policiju, vojsku i privatne zaštitarske kompanije u službi fosilne industrije, odnosno kapitala", kažu aktivisti.

"Sva moć je akumulirana u rukama male skupine profitera"

Prosvjednici ističu da neutaživa glad za neograničenim gospodarskim rastom konzumerističkog i kapitalističkog društva, od koje izravno profitira mali broj ljudi, dovodi do kolektivne patnje u sve ugroženijoj biosferi.

Navode da je krajnje vrijeme za korjenito redefiniranje prioriteta: nisu nam nužni dodatna energija i društvo gospodarskog rasta, već nam je potrebna dostatna količina energije koja će ispuniti lokalne potrebe i osigurati dostojanstven život za sve ljude uz poštivanje granica ekosustava.

Smatraju da je za to, kako su ukazali transparentima, potrebna radikalna promjena u društvenim odnosima moći.

Aktivisti stoga svojim djelovanjem upućuju snažnu kritiku kapitalizmu kao potpuno neodrživom sustavu u kojem je sva moć akumulirana u rukama male skupine moćnika i profitera. Stoga ovom akcijom žele poručiti: Krk ljudima, a ne fosilnoj industriji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.