FOTO Australka (23) zaglavila među stijenama, visjela je naglavačke 7 sati

Foto: Facebook NSW Ambulance

Djevojka u Australiji zaglavila je naglavačke 7 sati između gromada stijena dok je pokušala pronaći svoj izgubljeni mobitel, piše CNN. To se dogodilo ranije ovog mjeseca, a na fotografijama koje je jučer objavila služba hitne pomoći Novog Južnog Walesa (NSW) mogu se vidjeti samo bosi tabani ženinih stopala.

Žena je šetala s prijateljima privatnim imanjem u Laguni, seoskom gradu u dolini Hunter oko 120 kilometara od Sydneyja, kada joj je ispao mobitel.

Dok ga je pokušavala uzeti, skliznula je naprijed u pukotinu od 3 metra između dvije velike gromade. Pukotina je bila toliko duboka da ju njezini prijatelji nisu mogli dohvatiti. Spasilačke službe nisu službeno objavile ime žene, ali policija Novog Južnog Walesa je rekla da ima 23 godine.

Spasilac: Nikada nisam naišao na ovakav slučaj

Specijalist za spašavanje Peter Watts rekao je za CNN da u tom području nije bilo telefonskog signala pa su je njezini prijatelji morali ostaviti kako bi dozvali pomoć. On je 12. listopada bio među prvima na terenu.

BETWEEN A ROCK AND A HARD PLACE: This patient got herself in a spot of bother earlier this month in the Hunter Valley,...

Objavljuje NSW AmbulancePonedjeljak, 21. listopada 2024.

"Moja početna misao je bila, kako ćemo je izvući odavde? Jer nikad nisam naišao na ovakav slučaj. U našoj obuci za spašavanje pokrivali bismo spašavanje iz rova, spašavanje u zatvorenom prostoru i vertikalno spašavanje, i to je bila neka vrsta spajanja svih tih stvari u jednom poslu", kazao je Watts za CNN.

"Dok je puzala u ovu malu rupu, poskliznula se i skliznula oko tri metra niz žlijeb i zapela", rekao je Watts. Područje na koje je pala nalazilo se oko 50 metara niz stazu zaraslu u grmlje, nedostupnu čak i terenskim vozilima.

"Razmislili smo i zaključili da je jedini način da je izvučemo van tako da izađe okomito iz pukotine, što znači da moramo ukloniti ovo kamenje", rekao je Watts.

"Bila je smirena, nije bila uspaničena"

"Šest velikih gromada moralo je biti uklonjeno prije nego što su se spasioci mogli dovoljno približiti da fizički dotaknu njezina stopala.

Bila je tako smirena i sabrana tijekom cijelog spašavanja. Bio sam jako impresioniran. Bio bih izbezumljen. Nije uopće bila uspaničena", rekao je Watts.

Bili su zabrinuti zbog toga što je toliko dugo bila naglavačke i što je možda patila od posljedica prekomjernog pritiska na udove. Trebalo je nekoliko sati prije nego što je uklonjeno dovoljno stijena da spasioci prvo pristupe jednom stopalu, a zatim drugom.

"Zadnju preostalu gromadu - tešku oko 500 kilograma - bilo je teško pomaknuti. Upotrijebili smo vitlo da to maknemo s puta. Koristili smo drvo s obje strane toga kako bismo spriječili ljuljanje ili kotrljanje preko tog malog razmaka od 10 centimetara sve dok ga nismo dobro maknuli s puta", kazao je Watts.

Ima samo ogrebotine i modrice

"Nakon toga smo došli do nje. Kada smo joj izvukli kukove, morali smo joj pomaknuti noge natrag na lijevu stranu kako bismo joj izvukli rame. Dakle, bio je to mali manevar da ju cijelu izvučem iz te male pukotine.

Kada smo ju izvukli, djevojka je bila umorna i imala je vrtoglavicu. Sva joj je krv bila u glavi, a u nogama nije imala ništa, tako da nije mogla stajati ni hodati", rekao je.

Djevojka je pukim čudom prošla samo s manjim ogrebotinama i modricama. Nakon spašavanja je odvezena u bolnicu na promatranje. No njezin mobitel je ostao među stijenama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.