FOTO Dinka iz Šarengrada: Sve je spremno za poplavu 10 dana prije, mirno ću spavati

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL, privatna arhiva

Dinka Juričić iz Šarengrada, umirovljena profesorica, o čijim pripremama za poplavu je Index već pisao, kaže da su Hrvatske vode dobro organizirale tu pripremu.

>>FOTO Dinka se sprema za poplavu: Dečki iz Hrvatskih voda su nasprejali crvene oznake

Šarengrad u Vukovarsko-srijemskoj županiji jedna je od kritičnih točaka koje bi mogle biti ugrožene zbog nadolazećeg vodnog vala. Inače, Dinka je postala poznata po tome što nudi pomoć i besplatan smještaj u svojoj kući kada god je i kome potrebno. K tome, otvorila je i bibliočardak, koji je dio Mreže malih slobodnih knjižnica Hrvatske. 

Kratko smo porazgovarali s njom.

 

"Duboko sam ganuta i ponosna što tako dobro funkcionira sustav"

"Nikad još nisam doživjela pripreme za poplavu. Zato mi je fascinantno kako je sve dobro organizirano. Deset je dana do očekivane poplave, a Hrvatske vode jučer su već zaštitile naselje Turska skela u Iloku, danas dopodne došli su zaštiti dvije jedine ugrožene kuće u Šarengradu, a popodne će u Vukovaru zaštititi oko Mornara.

Duboko sam ganuta i ponosna na to kako dobro funkcionira sustav kad ga se pametno i odgovorno vodi. Jutros rano stigli su Davor i Nikola iz Hrvatskih voda s geometrom i ekipom od petnaestak radnika Hidrogradnje. Jednostavno su rekli: - Došli smo pomoći. Hajde da vidimo što sve treba učiniti!

I sad počinje prava pravcata bajka", navela je umirovljena profesorica.

"Sad ću sljedećih 10 noći mirno spavati"

"Još prije njihova dolaska parkirala sam pred ulaz u bibliočardak namjeravajući knjige autom prevoziti do velike kuće. Dečki su se pojavili poput anđela s neba i sve preuzeli u svoje ruke. Začas su preselili tisuće knjiga na sigurno: u moju dnevnu sobu.

Onda su svu bijelu tehniku u Romanovoj kuhinji dignuli na visinu od 80 cm. A onda su sva ulazna vrata odlučili ostaviti otvorena, ali zaštićena pola metra visokim, širokim lučnim zidom od vreća s pijeskom. A te su lučne zidove dizajnirali i složili tako da se po njima može hodati dvorištem, tj. da ujedno budu sigurne, suhe staze kad Dunav nahrupi. Sve skupa je trajalo otprilike dva sata.

Pogledajte na fotki tu ekipu iz snova. To su ljudi koji najozbiljnije shvaćaju da im je posao da nam pomognu. I koji to rado čine. Dečki iz Vukovara, Tovarnika, Osijeka, Belja, Davora... Svi do jednog su se smješkali dok su nosili knjige. Bibliočardak ih je očarao.

I sva ta čudesna divota dogodila se 10 dana prije poplave!!! Sad ću sljedećih 10 noći mirno spavati: učinjeno je sve što se moglo učiniti, pa sad neka bude što bude.

Srce mi je puno zahvalnosti ne samo zato što su meni pomogli nego zato što postoje i što su tu za sve nas. Zato što znamo da na njih možemo računati kad zatreba", govori Dinka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.