FOTO ESA napravila svemirske LEGO cigle. Radi se o ozbiljnom projektu

Foto: ESA

I NASA i ESA i CNSA (kineska svemirska agencija) planiraju u budućnosti izgraditi baze na Mjesecu, čak se radi o svojevrsnoj utrci. Koliko god to zvučalo kao nemoguća misija ili scenarij iz znanstveno-fantastičnih filmova, svemirske agencije ozbiljno rade na tom planu, služeći se pritom inovativnim idejama. 

Tako su stručnjaci iz ESA-e prilikom razmišljanja o tome kako napraviti objekt od materijala na površini Mjeseca, dobili ideju od svima poznatih LEGO kockica i upotrijebili prašinu s meteorita kako bi isprintali i testirali 3D svemirske cigle. Zapravo se radi o jednostavnom i praktičnom konceptu. Umjesto da prevozimo građevinski materijal do Mjeseca, što je izuzetno skupo, mogli bismo za gradnju baze iskoristiti materijal koji se već tamo nalazi. 

Kako do lunarnog regolita?

Naime, površina Mjeseca prekrivena je slojem kamenja i mineralnih fragmenata poznatih kao lunarni regolit. Ovaj materijal bi se mogao koristiti za izradu svemirskih cigli. No, znanstvenici su naišli na jedan problem. Kako bi testirali efikasnost ovih svemirskih LEGO kocki, bio im je potreban lunarni regolit, a na Zemlji ga nema baš puno. 

Stoga je ESA smislila rješenje. Napravila je vlastitu verziju mjesečevog kamenja tako da je samljela meteorit star 4.5 milijardi godina. Od te prašine je napravili temeljnu smjesu koju su iskoristili za printanje svemirskih cigli. 

Ove opeke od meteorita se slažu na isti način kao i LEGO kockice, jedino što su od malo grubljeg materijala i dolaze u samo jednoj boji – svemirsko sivoj. Znanstvenici su nakon toga pomoću njih testirali gradnju raznih struktura, a forma cigli im je omogućila da na jednostavan način brzo isprobaju različite ideje. 

"Bilo je zabavno i korisno"

"Nitko do sada nije izgradio bazu na Mjesecu, pa je bilo sjajno imati fleksibilnost isprobavanja svih vrsta dizajna i tehnika gradnje sa svemirskim kockama. Oboje je bilo zabavno i korisno u znanstvenom razumijevanju granica ovih tehnika", kazao je Aidan Cowley, znanstveni časnik iz ESA-e. 

Neke od ovih svemirskih kockica bit će izložene u odabranim LEGO trgovinama kao inspiracija mladima. "Nije tajna da znanstvenici i inženjeri iz stvarnog svijeta ponekad isprobavaju ideje s LEGO kockama. ESA-ine svemirske kocke izvrstan su način da inspirirate mlade ljude i pokažete im kako igra i moć mašte također imaju važnu ulogu u svemirskoj znanosti", rekao je Emmet Fletcher, voditelj ESA-inog Ureda za brendiranje. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.