FOTO I VIDEO Zatrpana rupa na Jarunu koju je napravila sovjetska letjelica

Foto: Index

JUTROS je zatrpana rupa koju je napravila sovjetska letjelica koja se u četvrtak navečer srušila u Zagrebu kod studentskog doma na Savi.

Ministar obrane Mario Banožić kazao je da su u krateru pronađeni tragovi eksploziva te dijelovi aviobombe koji govore da nije riječ o izviđačkoj letjelici. U tijeku je istraga koja bi trebala otkriti sve detalje nezapamćenog incidenta koji samo pukom srećom nije završio velikom tragedijom. 

 

Banožićev savjetnik jutros je na HRT-u otkrio nove detalje o padu sovjetske letjelice.

"Znamo da je riječ o aviobombi ruske proizvodnje"

"Iskopali smo letjelicu tijekom jučerašnjeg dana i došli do novih saznanja koja u početku nisu bila poznata. Nađeni su fragmenti aviobombe za koju ne znamo sve detalje, ali po svemu onome što znamo, riječ je o aviobombi ruske proizvodnje koja je imala težinu od 120 kilograma. U tih 120 kilograma bilo je 40 kilograma eksploziva.

Ta bomba je prilikom penetracije, zabijanja u tlo, eksplodirala ispod zemlje. Krater nije toliko velik zbog strukture tla u koje se letjelica zabila, a i vrste bombe. Bomba je imala kumulativni karakter tako da se nije raspršila, nego se taj kumulativni mlaz proširio dubinom zemlje.

To je sve što zasad znamo. Analiziramo fragmente bombe i vjerujem da ćemo u idućih nekoliko dana moći sastaviti tu bombu i obavijestiti detaljno hrvatsku javnost što se tu dogodilo", rekao je Živanović.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.