FOTO I VIDEO Završena vodena faza vojne obuke za vođe. Vježbali u skučenim prostorima

Foto: MORH

Pripadnici 12. naraštaja Središta za razvoj vođa Marko Babić završili su vodenu fazu obuke koja je provedena ovaj tjedan u akvatoriju otoka Korčule, na lokaciji nekadašnje vojarne Privala kod Vela Luke, zahtjevne vojne vještine usvajalo je 34 polaznika i dvije polaznice. 

Jedna od njih pripadnica je Slovenske vojske, priopćilo je u subotu Ministarstvo obrane (MORH). Osim spomenutih, iskorišteni su i napušteni objekti i tuneli bivše vojarne za uvježbavanje borbe u skučenim prostorima kao što su CQB, upad u objekt, čišćenje i izvlačenje.

 

Uz pripadnike Središta za razvoj vođa Marko Babić, potporu u ovoj fazi obuke pružali su i pripadnici Satnije mornaričko-desantnog pješaštva osposobljeni kao ronioci, koji su bili osiguranje i ispomoć tijekom provedbe obuke u vodenom okruženju. Također, u dovozu te odvozu i završnim dijelovima obuke sudjelovali su i brodovi Hrvatske ratne mornarice Krka i Cetina.

Na kraju ovog dijela obuke uslijedila je i završna noćna vježba koja je obuhvatila iskrcavanje s broda i osiguranje područja za daljnje zadaće. Završetkom ove faze, obuka se nastavlja u vojarni Josip Jović u Udbini, gdje će fokus biti na taktičkim radnjama te zadaćama u planinskom okruženju, a polaznike obuke očekuje i inicijalna hodnja od 25 kilometara na Velebit.

Polaznici zadovoljni

Cjelokupna obuka traje šest tjedana, a tradicionalno završava 88 kilometara dugom hodnjom od Udbine do Knina. Motivacije i timskog duha u ovom naraštaju nije nedostajalo što su potvrdili i sami polaznici.

Skupnik Robert Šantak iz 3. satnije Tigrova, inače ciljač na topu 30 mm istaknuo je veliko zadovoljstvo obukom: "Zahtjevnije je nego sam očekivao, naporno fizički, ali svi polaznici su jedni uz druge, instruktori su stručni i posvećuju nam se maksimalno. Ova faza je za mene bila izazov jer nisam bio dobar plivač, ali uz pomoć instruktora savladao sam sve strahove. Naučili smo nove vještine i unaprijedili svoje sposobnosti, prešli neke granice koje smo mislili da imamo. Timski smo se brzo i jako povezali, vrlo smo motivirani i sve prepreke je lakše proći kad hoćeš, možeš i moraš!"

Poručnik Domagoj Biljaka, zapovjednik 1. paljbenog voda Topničko-raketne bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, kazao je kako su prva dva tjedna bila vrlo zahtjevna te je dio polaznika odustao.  

"Instruktori su uvijek uz nas, motiviraju nas, ali ujedno i testiraju naše granice. Sada na vodenoj fazi obuka je zanimljiva, ali neki njezini dijelovi su fizički vrlo naporni. Ovo je prilika i za upoznavanje i suradnju s pripadnicima drugih postrojbi", kazao je poručnik Biljaka te dodao kako su spremni i za daljnju fazu obuke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.