FOTO Nova karta: Rusi preokreću situaciju u Kursku

Foto: X

Prema najnovijim izvještajima, ruske snage uspjele su vratiti čak četvrtinu teritorija koji je Ukrajina osvojila u Kursku, dva mjeseca nakon što je Kijev pokrenuo ofenzivu na to područje.

Ukrajina je 6. kolovoza izvela napad na slabo branjenu rusku regiju koja graniči s ukrajinskom Sumskom oblasti. Ipak, ruske snage pokrenule su protuofenzivu, koja traje već tjedan dana, i uspjeli su vratiti 120 kvadratnih kilometara, objavio je Telegram kanal DeepState.

Rusi vratili najmanje četvrtinu teritorija?

Postoje različiti izvještaji o ruskim uspjesima u operaciji. Zapovjednik specijalnih snaga Ahmat, Apti Alaudinov, izjavio je da je Moskva vratila otprilike polovicu teritorija koji su Ukrajinci zauzeli u Kursku.

Međutim, DeepState je naveo da je Ukrajina izgubila oko četvrtinu teritorija koji je zauzela, a koji je na svom vrhuncu u kolovozu iznosio oko 900 kvadratnih kilometara. Kijev, pak, tvrdi da je zauzeo ukupno 1300 kvadratnih kilometara.

Ruski Telegram kanal Astra izvijestio je jučer da je Moskva vratila sela Ljubimovka i susjedni Tolstoj Lug, gdje su ukrajinske trupe bile odsječene prošlog tjedna. Kanal je dodao da je garnizon Kijeva u Olgovki "praktički uništen".

Proruski vojni blogeri također su izvijestili da je Rusija zauzela selo Čerkaskaja Konopeljka, jugoistočno od administrativnog centra Sudže, koji je pod ukrajinskom kontrolom.

Najnovija karta Instituta za proučavanje rata (ISW) prikazuje ove navodne ruske napretke, iako je think tank iz SAD-a u ponedjeljak izjavio da nema neovisne potvrde tih tvrdnji te da podaci ukazuju samo na rusku prisutnost oko 8 kilometara od Sudže.

Oleksandr Sirski, ukrajinski zapovjednik, prošlog je tjedna izjavio da je Rusija premjestila oko 50.000 vojnika u tu regiju. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da unatoč ruskim pokušajima da probiju obranu Kijeva, "dečki drže pozicije i pružaju otpor".

Sezona blata 

Ruski vojni bloger Boris Rožin rekao je da je počela sezona blata te da ruske snage, koje se oslanjaju na vozila s gusjenicama, imaju prednost nad ukrajinskim vozilima na kotačima, iako loši uvjeti na terenu utječu na obje strane.

ISW je ranije izjavio da je sezona blata vjerojatno jedan od faktora zbog kojih je Moskva intenzivirala svoje protuudare u Kursku.

Vojnik iz ukrajinskog bataljuna Ajdar, Stanislav Bunjatov, izjavio je da loše vrijeme ometa rad dronova i vojne opreme. "Tijekom kiše naši dronovi ne mogu učinkovito raditi", rekao je Bunjatov za neovisni medij Politika Strani, dodajući kako se vozila zaglavljuju te da "artiljerija ne može biti zamijenjena dronovima, niti se može obavljati miniranje".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.