FOTO Obnavlja se Dom sportova, pogledajte kako napreduju radovi

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Obnova Doma sportova u Zagrebu, koja je započela u srpnju ove godine, predstavlja jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata za hrvatski sport. Grad Zagreb pokrenuo je projekt vrijedan oko 30 milijuna eura koji obuhvaća konstrukcijsku obnovu dvorane 1, poznatije kao Ledena dvorana, te dvorana 3 i 4.

Prva faza radova predviđa konstrukcijsku sanaciju i uklanjanje postojeće krovne konstrukcije koja više ne zadovoljava standarde mehaničke otpornosti i stabilnosti, posebno nakon potresa. U ovoj fazi, koja bi trebala trajati 18 mjeseci, planirana je i izrada nove čelične krovne konstrukcije te pojačanje nosivih greda i stupova.

 

Obnova cijelog kompleksa

Kako je Pixsellu rekao Želimir Bodiroga iz tvrtke BBR Adria koja je glavni izvođač radova, trenutno se provode ključne aktivnosti u pripremi za skidanje krova.

"U dvorani 1 smo debelim daskama zaštitili ledenu plohu. Uklonili smo oko 6 tisuća sjedalica, spuštena je cijela stropna konstrukcija i reflektori svjetla, a trenutno provodimo hidro-demoliranje stubova i njihovo pojačanje", rekao je Bodiroga.

Obnova Doma sportova nije samo nužna zbog oštećenja uzrokovanih potresom, već i zbog toga što postojeća infrastruktura više ne ispunjava suvremene tehničke zahtjeve za održavanje velikih sportskih i kulturnih događanja. Krovna konstrukcija Ledene dvorane, koja je tijekom godina postala neadekvatna, pomaknula se u potresu i sada zahtijeva potpunu zamjenu.

Očekuje se da će se Ledena dvorana nakon završetka rekonstrukcije vratiti kao ključni prostor za domaće i međunarodne sportske događaje, uključujući hokejske utakmice, koncerte i druge priredbe. Nakon završetka prve faze radova slijedi nastavak obnove cijelog kompleksa, čime će se osigurati dugotrajna funkcionalnost jednog od najvažnijih sportskih objekata u Hrvatskoj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.