FOTO Ova scena s otvaranja Olimpijade izazvala je bijes kod mnogih

Screenshot

Spektakularnim otvaranjem održanim na obalama Seine u petak su svečano počele 33. Olimpijske igre. Otvorio ih je francuski predsjednik Emmanuel Macron nakon što su se prigodnim govorima okupljenima obratili predsjednik Organizacijskog odbora Igara Tony Estanguet i predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach.

Prvi put otvaranje Igara odvijalo se u gradu, a ne na stadionu, pa je za osiguranje sudionika i gledatelja, kojih se okupilo oko 300.000, angažirano 45.000 policajaca i tisuće vojnika. 

Između nabrajanja svih zemalja koje su sudjelovale na Olimpijskim igrama, bilo je nekoliko izvedbi koje su opisale francusku povijest i kulturu. Primjerice, jedna točka prikazivala je bezglavu Mariju Antoanetu, kraljicu pogubljenu u Francuskoj revoluciji, koja pjeva s odsječenom glavom u rukama. 

Jedan od performansa prikazivao je više osoba za stolom u nečemu što izgleda kao parodija Posljednje večere. Riječ je o performansima koje su izvodili drag queenovi. Tri drag queena bila su među 10.000 nositelja baklje.

Ta je scena izazvala reakcije diljem svijeta, ali i žestoke reakcije u Hrvatskoj.

"Olimpijske igre u Parizu počele su kontroverznim nastupom, koji su neki protumačili kao rekonstrukciju Posljednje večere i ismijavanje kršćanstva. Kršćanstvo je imalo snažan utjecaj na stvaranje europskog identiteta te ima ključnu ulogu u europskom načinu života. 

Ne možemo ostvariti multikulturalno društvo ako većinska domaća kultura nije samosvjesna i odriče se vlastitog identiteta", napisala je Marijana Petir, dugogišnja eurozastupnica bliska HDZ-u.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.