FOTO Pogledajte kako radovi na splitskom Žnjanu izgledaju iz zraka

Ilustracija: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Prije nekoliko mjeseci su u Splitu počeli radovi koji bi trebali od Žnjanskog platoa napraviti uređenu cjelinu. Radovi su vrijedni 45.5 milijuna eura i trebali bi trajati godinu dana. Planirane su biciklističke staze, šetnice, uređene plaže, dječja igrališta, sportska igrališta, amfiteatar za kulturna i glazbena događanja te ugostiteljsko-turistički sadržaji.

U rijetkom primjeru međupolitičke suradnje, sadašnji gradonačelnik Ivica Puljak je na otvorenju radova zahvalio svojim prethodnicima, Ivi Baldasaru (SDP) i Andri Krstuloviću Opari (HDZ). To je i korektno, jer trakavica oko uređenja Žnjanskog platoa traje već desetljećima.

Na Žnjanskom platou se nalazi jedna od najpopularnijih gradskih plaža u Splitu, a većini stanovnika Hrvatske je poznat kao mjesto na kojem je papa Ivan Pavao II. drugi put posjetio Hrvatsku. Tom je događaju prisustvovalo pola milijuna ljudi, i upravo za tu prigodu su nasute tone zemlje i kamenja u more.

Radovi su financirani kreditom, koji je Grad Split otplatio tek 2008. Dolazak Ivana Pavla II. je iskorišten za nasipanje, ali je u planu bilo da se prostor stavi u uređenu urbanističku funkciju nakon tog događaja, i od toga korist imaju svi stanovnici Splita.

Obećavani su sportski i javni sadržaji, igrališta, šetnice, pa čak i akvapark. Ništa od toga nije izgrađeno, a sami proces izgradnje platoa je bio obilježen korupcijom. Postepeno su nicali kafići i drugi ugostiteljski objekti, ali bez ikakvih dozvola.

Oko samog platoa su nicali stanovi, koji su, za razliku od kafića, ipak imali dozvolu. Nelegalni kafići su srušeni 2017., uz veliki otpor vlasnika.

Što se tiče samog platoa, od 1998. napravljena samo dva "velika" infrastrukturna projekta. Postavljen je križ na mjesto gdje je stajao Ivan Pavao II., a 2011. je izgrađena plaža za teško pokretne i invalidne osobe. 

Ovako bi sve trebalo izgledati kad radovi jednom završe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.