FOTO Suze i golema tuga: Pokopano 19 ljudi iz Jablanice, nestalo 5 čitavih obitelji

Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Kolektivni ispraćaj i pokop 19 žrtava iz Donje Jablanice održan je u tom mjestu na sjeveru Hercegovine koje je najteže stradalo u poplavama i odronu stijenja, a molitvu je predvodio poglavar Islamske zajednice u BiH reis Husein Kavazović. 

Najveći broj osoba poginuo je u selu Donja Jablanica kada se na njega sručila golema količina kamenja s obližnjeg ilegalnog kamenoloma, nošena bujicama vode. Jedna žena poginula je u selu Zlate. Tijelo posljednje žrtve pronađeno je jučer, zbog čega je danas organiziran kolektivni ispraćaj. Galeriju fotografija s kolektivne dženaze pogledajte ispod naslovne slike. 

 

"Suvišan je svaki govor ovdje danas"

"Suvišan je svaki govor ovdje danas. Okupili smo se da ispratimo braću i sestre na bolji svijet", rekao je u obraćanju poglavar islamske zajednice reis Kavazović.   

Nazvao je poginule šehidima, što je arapski naziv za žrtvu koja umre nakon što je u životu ispunjavala sve obveze kao vjernik. Zazvao je mir obiteljima nastradalih te pozvao vjernike da ih ne ostave i ne zaborave. 

Potresne scene mogle su se vidjeti na groblju u Donjoj Jablanici gdje su se brojni okupljeni opraštali nad tabutima (kovčezima) svojih nastradalih. Njihova tijela su pokopana na trima grobljima u tome gradu. 

U Jablanici poginulo pet čitavih obitelji

Stradale su čitave obitelji Tufek, Maslo, Imamović, Čilić i Begović. 

U Jablanici je poginulo 19 osoba, u susjednom Konjicu još četiri, dok su u Fojnici, u središnjem dijelu zemlje, od posljedica poplava stradale tri osobe, pa je u ovoj nesreći 26 nastradalih. 

Još se traga za jednom nestalom osobom na području Konjica. 

Golema materijalna šteta

Prve procjene katastrofalnih poplava i odrona stijenja u Jablanici procjenjuju se na oko 25 milijuna eura, izjavio je načelnik općine Јablanica Damir Šabanović. Po istim navodima oštećeno je 200 objekata, od kojih je 49 u potpunosti nastradalo. Ogromna šteta nanesena je javnim i gospodarskim objektima te poljoprivredi. 

U ovoj općini, koja je najteže pogođena katastrofom, kao i u Konjicu još uvijek se radi na raščišćavanju cesta i ponovnoj opskrbi vodom i strujom. 

Ostaje još jedan veliki problem

Veliki problem predstavlja i otpad koji se nalazi na ustavi hidroelektrane Grabovica. Tamo se od posljedica poplava i odrona nataložilo 50.000 kubičnih metara otpada.

Službe su počele s uklanjanjem, no da bi se otpad posve uklonio, trebat će najmanje mjesec dana rada. Iz elektroprivrednih poduzeća sa sjedištem u Sarajevu i Mostaru tvrde da otpad za sada ne predstavlja opasnost za rad hidroelektrana. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.