FOTO Posljedice bujica u Dalmaciji: Voda u kućama, podignut asfalt, porušena plaža...

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

U Zadarskoj županiji danas se saniraju posljedice jučerašnjih obilnih kiša. Na području Novigradskog i Karinskog mora palo je više od 50 litara kiše po četvornom metru, a neslužbena mjerenja govore da je lokalno palo čak i oko 90 litara po četvornom metru. 

"Materijalna šteta će se utvrđivati tijekom sljedećih dana. U Novigradu su stradale prometnice i prizemni dijelovi stambenih objekata. Velike količine oborina aktivirale su sve potoke, Novigradsku dragu i podzemne vrulje koje su izbijale ljudima iz kuća", rekao je Joso Klapan, načelnik općine Novigrad. 

Odroni blokirali ulaz u Novigrad

Dodao je kako su zbog kiše poplavljene mnoge konobe i podrumi kuća. "Ogromna se količina vode spustila s brda. Imamo dosta problema, pomogli smo ljudima koliko možemo", istaknuo je. Zbog dva odrona bila je blokirana cesta na ulazu u Novigrad. 

Obilna kiša je jučer od ranog jutra padala i na području Obrovca, izazvavši bujične poplave, a najviše su stradali Kruševo i Meke Drage, potvrdio je načelnik civilne zaštite Grada Obrovca Slobodan Jurjević. U Mekoj Dragi bujica je podignula asfalt, porušila plažu. 

"Dan je izgledao dosta kaotično. Rano ujutro je počela padati kiša, a već nakon sat vremena su počeli pozivi. Ljudima je voda počela prodirati u kuće. Odmah smo angažirali naša dobrovoljna vatrogasna društva, oni su izišli na teren i ispumpavali su vodu tamo gdje su mogli. Imali su ukupno 17 intervencija", rekao je za HRT Jurjević.

Najavljena analiza uzroka

Potvrdio je kako se situacija normalizira. "Nastojimo pomoći ljudima, nastojat ćemo osigurati isušivače i dezinficirati prostore koji su bili poplavljeni", poručio je. 

"Općepoznato je da sva kiša koja padne u gornjim dijelovima Kruševa, oborinska voda se spušta prema najnižim točkama, a to je Meka Draga. Sva priobalna mjesta su primila tu vodu. Pokušat ćemo analizirati uzroke, predvidjeti neke stvari i u tom smislu tražiti rješenja. Nadamo se da se ovakve stvari više neće ponavljati", nastavio je. 

Mještani Kruševa ne pamte ovakve poplave. "Imam 73 godine i u toliko godina nisam nešto doživio. Prirodu čovjek stvara, mi je možda previše diramo i dogodilo se što se dogodilo", rekao je jedan mještanin.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.