FOTO Ratna karta otkriva sljedeću metu Ukrajine?

Foto: Twitter

Ukrajina bi mogla otvoriti ključnu, ali uglavnom uspavanu frontu na okupiranom jugu zemlje. Nedavni mali prelasci rijeke Dnjepar su se pretvorili u značajnu ofenzivnu operaciju unutar 80 kilometara od ulaza u Krim, piše Newsweek.

Fronta u Hersonu je relativno mirna od oslobođenja grada u studenom 2022., sa širokom i brzom rijekom Dnjepar koja tvorio prirodnu barijeru između ukrajinskih snaga na zapadnoj obali i Rusa koji su okupirali istok. Ukrajina je uspješno zauzela mala područja u naseljima Krinki, Piščanivka i Pojma, sva na istočnoj obali Dnjepra, usprkos opetovanim ruskim protunapadima. 

Institut za proučavanje rata u najnovijem izvještaju priopćio je da kijevske snage nastavljaju operacije. Citirao je izvješća ruskih vojnih blogera da su ukrajinske jedinice "proširile svoju zonu kontrole u zapadnom dijelu Krinkija", nekih 50 kilometara sjeveroistočno od grada Hersona i oko kilometar i pol od Dnjepra te "da se borbe vode u blizini naselja."

Karta otkriva glavni cilj Ukrajine?

ISW se poziva na geolocirane snimke ruskih termobaričkih topničkih napada TOS-1A na ukrajinske trupe u području Krinkija, a navodi i izvješća ruskih vojnih blogera o ukrajinskim napadima prema Pojmi (oko 10 kilometara istočno Hersona) i Piščanivki (oko 12 kilometara istočno od Hersona).

Telegram kanal War Gonzo, koji vodi Semyon Pegov i jedan je od najpopularnijih vojnih blogera s više od milijun pretplatnika, u utorak je objavio karte bojišta koje pokazuju nedavne ukrajinske uspjehe i predviđaju glavni cilj Kijeva.

"Cilj je doći do autoceste M-14", napisao je Pegov misleći na cestu koja povezuje sve veće gradove u južnoj Ukrajini, od Odese na zapadu do Mariupolja na istoku. Cesta vodi kroz Herson i dalje do okupiranog Melitopolja i prati obalu Azovskog mora do ruske granice. Ukrajinske snage u Krinki i Pojmi su manje od 5 kilometara od autoceste.

"Rusi bi mogli imati ozbiljnih problema"

Intenziviranje djelovanja duž Dnjepra moglo bi predstavljati novu prijetnju za Ruse. "Ako se postigne uspjeh, ruske oružane snage imat će ozbiljnih problema", napisao je Pegov.

Ivan Stupak, bivši časnik u Službi sigurnosti Ukrajine (SBU), a sada savjetnik odbora za nacionalnu sigurnost, obranu i obavještajne poslove ukrajinskog parlamenta, rekao je za Newsweek da se kijevske snage pokušavaju probiti na istočnu obalu najmanje četiri mjeseca. "Prethodne operacije su bile neuspješne, izgubili smo puno vojnika, puno dobrih vojnika, iskusnih vojnika", rekao je Stupak.

Sada se čini da Ukrajina ima uporište koje može iskoristiti. "Vrlo sam siguran da bi ova operacija potencijalno mogla biti uspješna", dodao je Stupak, ističući kako se smatra da na istočnoj obali djeluje oko 300 ukrajinskih vojnika, od kojih su većina visoko obučeni marinci.

"Najmanje nekoliko komada teške opreme također je prebačeno na lijevu obalu", rekao je, uključujući pokretne mostove njemačke proizvodnje za olakšavanje prelaska plovnih putova.

Stupak je rekao da je autocesta M-14 "dobar cilj", iako je sugerirao da bi ukrajinske snage u regiji mogle imati krajnji cilj probijanja kroz okupiranu Hersonsku oblast sve do crnomorske luke Skadovsk, odsijecajući time ruske snage.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.