FOTO Rusi otvaraju novu frontu. Ukrajinci bespomoćni protiv najsmrtonosnijeg oružja

Foto: ISW, Profimedia

Ukrajina je stabilizirala sjeverni harkivski front nakon što je Moskva pokrenula ofenzivu prije mjesec dana, zahvaljujući većem broju oružja koje je isporučio Zapad i dopuštenju da se njime gađaju položaji unutar Rusije. Ali njezine su snage raspoređene drugdje duž 1000 kilometara duge crte bojišnice i bespomoćne su protiv smrtonosnih ruskih zračnih klizećih bombi.

Viši časnik u Ukrajinskoj sigurnosnoj službi (SBU), koji ima pozivni znak Bankir, a trenutačno se bori u regiji Harkiv, rekao je za CNN da sposobnost gađanja ruskih ciljeva preko granice već ima pozitivan učinak.

"Sada je moguće provoditi lokalne protunapadne operacije i ponovo zauzeti teritorije koje je, primjerice, neprijatelj zauzeo prije tjedan dana", rekao je časnik SBU-a.

Kijevski saveznici dugo su bili nepokolebljivi i branili su da se njihovim oružjem izvode napadi unutar ruskog teritorija iz straha da ne isprovociraju Moskvu. Ali to se promijenilo nakon ofenzive u Harkivu. Prvo su europske zemlje, uključujući Francusku i Njemačku, dopustile Ukrajini da napada mete unutar Rusije, a zatim je, što je najvažnije, i SAD dopustio Ukrajini da upotrijebi njihovo oružje u napadima oko Harkiva.

Američki sustav HIMARS postao je najvažniji za gađanje ruskih položaja, kaže Jehor Černijev, zamjenik predsjednika Odbora za nacionalnu sigurnost, obranu i obavještajne poslove ukrajinskog parlamenta.

 

Za najsmrtonosnije oružje Ukrajinci nemaju odgovor

Rusi su zbog toga počeli puno manje koristiti raketne sustave S-300 i S-400 za napade oko Harkiva, ali klizne bombe ostaju ogroman problem za Ukrajince. One se bacaju s tolike visine da su izvan dometa ukrajinske obrane.

"Nažalost, još nemamo dopuštenje za gađanje ruskih aviona na aerodromima američkim oružjem i nemamo dopuštenje za korištenje raketa ATACMS na ruskom teritoriju", rekao je Černijev. "Zbog toga još nismo uspjeli riješiti problem napada kliznim bombama na našem teritoriju. Harkiv i druga pogranična područja još uvijek pate od bombaških napada, a mnogo civila gine", dodao je.

Dok je rusko napredovanje usporilo, prema procjenama SAD-a i Ukrajine, moskovske snage nastavljaju vršiti pritisak duž nove crte bojišnice.

Nova bojišnica

Rusi se usredotočuju na pokušaj prodora kroz selo Hliboke sjeverno od Harkiva. Ako se ruske snage tamo uspiju zadržati, mogle bi se probiti do sela Lipci, koje se nalazi 30 kilometara sjeverno od Harkiva – čime bi grad s povijesnom, kulturnom i industrijskom važnošću bio u dometu topništva.

Sjeveroistočno od Harkiva, ruske snage i dalje drže uporište u gradu Vovčansku. Borbe su se pretvorile u blisku borbu, s jedinicama koje se bore ulicu po ulicu, kaže Nazar Vološin, glasnogovornik ukrajinske vojske na istoku. "Ali većina grada je pod kontrolom Ukrajinskih obrambenih snaga", rekao je Vološin za CNN.

"Kako bi raspršio snage i sredstva naših obrambenih snaga, neprijatelj je pokrenuo dodatnu harkivsku kampanju. Djelomično su uspjeli, ali su obrambene snage stabilizirale situaciju", rekao je Jurij Fedorenko, zapovjednik satnije 92. zasebne mehanizirane brigade, koja se trenutno bori u harkivskoj regiji.

Promatračka misija UN-a za ljudska prava u Ukrajini (HRMMU) zabilježila je “značajan porast” (31%) ubijenih civila u Ukrajini u svibnju u odnosu na travanj. Prema HRMMU-u, više od polovice žrtava dogodilo se na novoj sjevernoj bojišnici zbog "bombi i projektila izbačenih iz zraka u naseljenim područjima kao što su zajednice u blizini crte bojišnice i grada Harkiva."

Ukrajinci preusmjeravaju vojsku

Kako bi se suprotstavila Rusima u Harkivu, Ukrajina mora preusmjeriti ljude i oružje s drugih dijelova bojišnice u regijama Donjecka i Luhanska. Glavni cilj Rusije bio je ostvariti potpunu kontrolu nad dvije istočne regije. I upravo je tamo Rusija vršila prilično aktivan pritisak, prema Vološinu.

Na istoku, Moskva je postavila uporišta u gradu Časiv Jar u regiji Donjeck. Ruske trupe su malo napredovale. Južnije duž istočne crte fronte Rusi su napredovali zapadno od grada Avdijivke koji je pao u veljači.

“Ruska vojska pokušava učiniti sve što je moguće na prvoj liniji prije dolaska američke pomoći Ukrajini i pokušava iskoristiti ovu priliku na sve moguće načine”, rekao je Vološin.

Rusi pokušavaju iskoristiti zamah jer vrijeme i dnevno svjetlo čine uvjete pogodnijim za kopnene operacije. Oni su također u utrci s vremenom prije nego što stigne još oružja od ukrajinskih partnera. Očekuje se i dolazak zapadnih F-16, a Francuska je obećala opremiti Ukrajinu svojim borbenim zrakoplovima Mirage 2000-5.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.