FOTO Strelovit uspon Lare Trump. Tko je ona?

Foto: EPA

Dok je Lara Trump u utorak navečer izlazila na središnju pozornicu Republikanske nacionalne konvencije, bio je to trenutak koji je simbolizirao promjenu u obitelji Trump koja se dogodila od poraza Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima 2020. godine.

Noseći crnu haljinu i svjetlucavi broš sa zastavom SAD-a, iskoristila je svjetla reflektora kako bi glasačima prodala mekšu stranu svog svekra, fokusirajući se na njegovu ulogu djeda njezino dvoje male djece, piše BBC.

A sljedbenici Republikanske stranke bučno su reagirali kad je podigla šaku i govorila o subotnjem atentatu, odražavajući Trumpove geste na okupljanju u Butleru u saveznoj državi Pennsylvaniji, nakon što mu je metak za dlaku promašio glavu.

"Možda ste u subotu mogli vidjeti stranu Donalda Trumpa za koju niste bili sigurni da postoji dok je niste vidjeli vlastitim očima", rekla je okupljenima.

Gospođu Trump (41) i sada supredsjednicu Republikanske stranke njezin je svekar odabrao za tu ulogu dok se natječe za još jedan mandat u Bijeloj kući i čvrsto drži uzde stranačkog aparata.

Lara Trump, njezin suprug Eric i njegov stariji brat Don Junior nametnuli su se kao vodeći glasovi obitelji u kampanji Donalda Trumpa protiv američkog predsjednika Joea Bidena. Oni su među najutjecajnijim osobama u njegovoj političkoj orbiti.

Ivanka i Jared dalje od politike

Nasuprot tome, Trumpova najstarija kći Ivanka Trump i njezin suprug Jared Kushner - moćni par koji je uživao pozicije u Bijeloj kući nakon Trumpove pobjede 2016. - držali su se podalje od politike u posljednje četiri godine.

Lara je bila prvi član obitelji koji je službeno govorio na ovoj konvenciji i njezin je dolazak potaknuo zanimanje ne samo za njezinu ulogu u obitelji već i za sve daljnje političke ambicije.

"Mislim da je fantastična", rekla je Alina Habba, Trumpova pravna glasnogovornica koja je postala poznata braneći ga u slučaju seksualnog napada u New Yorku.

"Mislim da je govorila iz srca. Govorila je o mamama. Govorila je o tome da je on djed - stvarima o kojima samo ona može govoriti."

"Želi dokazati da nije samo zamjena za Trumpa"

Dugogodišnji promatrači očekuju da će ugled Lare Trump u obitelji samo rasti.

"Njezin govor bio je njezino predstavljanje naciji u velikom smislu. Iako je i ranije imala uloge u kampanjama i bila dijelom Trumpovog unutarnjeg kruga i obiteljske orbite posljednjih osam godina, ovo je prvi put da je pozicionirana u ulogu koja ima stvarnu moć unutar Republikanske stranke", rekao je Eric Cortellessa, novinar koji je nedavno intervjuirao Laru Trump za magazin Time.

"Ona želi dokazati da nije samo zamjena za Trumpa, već i politički faktor. I vidjet ćemo kako će se to odigrati u sljedeća četiri mjeseca dok ona bude supredsjedala RNC-om", objasnio je Cortellessa.

Michele Merrell, članica republikanskog odbora za okrug Broward na Floridi, rekla je da je imenovanje Lare Trump u RNC izazvalo "mnoštvo promjena": "Prikupljanje sredstava ide vrtoglavo, ranije nam to nije išlo. Promjena vodstva bila je glavna razlika. Sve se probudilo."

Neki vide paralele između uloge Lare i Erica Trumpa u ovoj predsjedničkoj kampanji te uloge Jareda i Ivanke 2016. Međutim, Eric ima istaknutu ulogu u Trump Organization i vjerojatno će biti njegov namjesnik u poslovnom carstvu ako Trump ponovno osvoji Bijelu kuću.

Lara je u poziciji da nastavi svoj uspon u Republikanskoj stranci, ali postoji još jedan Trump koji bi također mogao imati aspiracije za izgradnju političke dinastije, smatra Eric Cortellessa.

"Don Jr. kaže da ga politika ne zanima, ali svi ostali oko njega, uključujući njegovu šogoricu i brata, misle da ga jako privlači politika. U stvari, Lara Trump mi je rekla u nedavnom intervjuu - 'ako postoji neki Trump koji će se kandidirati za višu dužnost, onda će to biti Don.'"

Eric i Don Jr. stalno su oko svog oca, posebice nakon atentata. Također su navodno bili među glasnijima kada je trebalo izabrati J. D. Vancea za Trumpovog potpredsjedničkog kandidata.

Don Jr. je miljenik zagovornika Make America Great Again i izgledao je uplakano u ponedjeljak navečer kada je Donald Trump uz herojsku dobrodošlicu ušetao u kongresnu dvoranu.

Govoreći na marginama konvencije, karizmatično je iznio mekšu stranu svog oca te, baš kao njegova šogorica, prikazao ga kao djeda i obiteljskog čovjeka.

To je strategija javnih poruka koja pokušava otupjeti demokratske napade na Trumpa kao autoritarnu prijetnju demokraciji ako se vrati na dužnost.

"Ponekad razgovaramo o promjeni svijeta, a on nas prekida i priča o svojim unucima 15 minuta", rekao je Don Jr.

Ali naglasak na obiteljskom jedinstvu i ljubavi ne može sakriti činjenicu da neki ključni članovi dosad nedostaju na Nacionalnoj konvenciji Republikanske stranke.

Melania se rijetko pojavljuje u javnosti

Trumpova supruga Melania rijetko se pojavljuje u javnosti sa svojim suprugom i nije javno viđena uz njega nakon pucnjave u Butleru.

Ni njihov sin Barron (18) još se nije pojavio na konvenciji. Godinama je držan podalje od očiju javnosti, ali je dočekan ovacijama na nedavnom Trumpovom skupu u Miamiju, što ukazuje da bi i on mogao imati političku budućnost.

Linda Stoch, potpredsjednica Cluba 47 USA, koji je u lipnju ugostio Trumpa za njegov 78. rođendan, odbacila je ideju da se Melania i Barron neće pojaviti na konvenciji.

"Njegova je obitelj uvijek bila uz njega, od prvog dana", rekla je Stoch.

Na pitanje smatra li da neki član obitelji Trump ulazi u sljedeću fazu politike MAGA, Stoch je rekla da ćemo morati pričekati i vidjeti. Zatim je zastala i dodala: "Možda Barron."

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.