FOTO U Splitu prosvjedovali zbog ukidanja parkinga: "Tu će posaditi cvijeće"

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Sedamdesetak stanara Ulice Matice hrvatske u Splitu večeras je izašlo na ulicu prosvjedujući zbog toga što je grad Split ukinuo parkirna mjesta na dijelu njihove ulice što im, ističu, otežava svakodnevni život i prilaz njihovim kućama, a nije im ponuđeno zamjensko rješenje.

Stanari su prosvjedovali na pješačkom prijelazu kod dječjeg vrtića, preko kojega su strpljivo stalno prelazili. Novinarima su izjavili kako im nije ponuđeno nikakvo zamjensko rješenje te da su i bez ove odluke splitske gradske uprave imali problema s parkiranjem, a sada je problem još veći.

Otežan im je pristup kućama, a najgore je, kažu, roditeljima s malom djecom, učenicima te starijim i nemoćnim susjedima jer im pristup kućama nije siguran. Traže da im vrate parkirna mjesta ili daju neko alternativno rješenje kako bi mogli normalno pristupiti kućama.

"Doznao sam da će saditi cvijeće"

Predstavnik stanara i organizator prosvjeda Ante Glavaš kaže da od grada traže da im ponudi drugu alternativu, a da to nisu garaže o kojima pričaju jer one nisu rješenje problema. Napominje da gradska vlast nije s njima razgovarala, već su samo došli s obavijesti da počinju radovi zbog čega je morao sam kontaktirati gradsku tvrtku Parkove i nasade kako bi doznao o čemu se radi.

"Doznao sam da će se saditi cvijeće i da će se nama onemogućiti pristup. Od grada tražimo dijalog, tražimo da se s druge strane naših privatnih kuća postave travne rešetke za bočno parkiranje kako je i u drugim dijelovima Splita ili da se ide na mogućnost postavljanja desne krajnje trake u parking traku, kao što je bilo za vrijeme gradnje garaže u Dobrilinoj ulici kada smo imali tu opciju", kazao je Glavaš.

Dodao je da se tu nalazi pedesetak obiteljskih kuća, a stanari svake od njih imaju barem dva automobila te da mu se čini kako gradska vlast pod krinkom uvođenja reda izaziva veći nered.

Dopredsjednica Gradskog kotara Blatine-Škrape Julija Budimir Bekan je objasnila da tamošnji stanari već mjesec dana nemaju gdje parkirati i da im se prijeti sankcijama. Podsjeća da su te kuće izgrađene 60-ih godina 20. stoljeća. Ljudi su ishodili svoje građevinske dozvole i legalno izgradili kuće, a po GUP-u i svim dozvolama grad je od početka nepravedan prema stanovnicima zato što im nije omogućio normalan pristup njihovim dvorištima, smatra Budimir Bekan. 

"Ovaj pješački prijelaz je jako opasan. Do sada smo imali nekoliko slučajeva u kojima su automobili oborili stanovnike ovoga dijela grada. Kotar se zbog toga nekoliko puta obraćao gradu, ali nije bilo nikakvih reakcija s njihove strane", zaključila je Budimir Bekan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.