FOTO U Zagrebu prosvjedi protiv cijepljenja djece: "Mama i tata odlučuju"

Foto: Pixsell/Slavko Midzor

NA TRGU Francuske republike održano je okupljanje pod inicijativom roditelja koji se protive cijepljenju svoje djece. Oko 350 građana, među kojima su i brojna djeca, prosvjedovalo je oko sat vremena.

Govornici, među kojima su bile pravnica i liječnica, su istaknuli  kako se prilikom cijepljenja zdravo dijete izlaže nuspojavama. Od zakonodavca je zatraženo da odmah ukine obavezu cijepljenja i od nje napravi preporuku poput onih u 18 razvijenih zemalja EU.

"Mi podižemo, mi odlučujemo"

Na prosvjedu, na kojeg su poveli i djecu, mogli su se vidjeti transparenti s natpisima kao što su: "Pedijatri, zašto šutite o nuspojavama?", "Pedijatri, pozovite se na priziv savjesti", "Mi podižemo, mi odlučujemo" te "Najveća epidemija je kršenja prava roditelja i djece".

Na prosvjedu su bile potpisivane dvije peticije, za upisivanje necijepljene djece u vrtić i za ukidanje zakonske obaveze cijepljenja. "Mi smo roditelji koji prihvaćamo odgovornost. I upravo zato inzistiramo na poštivanju i primjeni važećih propisa Republike Hrvatske - Zakona o zaštiti prava pacijenata, Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, Pravilnika o načinu provođenja imunizacije", poručila je Iva Pucelj iz Inicijative.
 
Djeca ne mogu u vrtić, a roditelje se kažnjava
 
Kako je rekla, nejasno je na koji način se djeca uopće cijepe bez pristanka roditelja. "Pozivamo zakonodavca i stručnjake na polju imunizacije da što prije uspostavimo suradnju i dijalog u rješavanju ovog izuzetno važnog pitanja," istaknula je Pucelj i dodala kako je problem necijepljeno ili djelomice cijepljeno dijete upisati u vrtić. 
 
"Roditelji se prijavljuju sanitarnoj inspekciji iako njihovo dijete nije zarazno. Roditelji se šalju na razgovore kod epidemiologa. Na kraju završavaju na Sudu, budu kažnjeni s 2000 kuna, a ono što je zanimljivo, nakon što se ta kazna plati, nema više nikakvih problema i dijete više ne predstavlja opasnost, dijete znači više nije zarazno", izjavila je Pucelj.
 
S prosvjeda je najavljen nastavak aktivnosti i organiziranja prosvjeda sve dok se problem ne riješi. 

Cijepljenje je, inače, najuspješnija medicinska praksa u povijesti, kojom su iskorjenjene mnoge teške bolesti.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.