FOTO Zelenski stiže u Hrvatsku. "Snajperisti, dronovi, mornarica… Svi su spremni"

Foto: Marko Lukunic, Grgo Jelavic/Pixsell

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas će prvi put doputovati u Hrvatsku kako bi sudjelovao na summitu Ukrajina - Jugoistočna Europa u Dubrovniku, čiji je suorganizator s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Riječ je o trećem summitu u tom formatu - prvi je održan u kolovozu 2022. u Ateni, drugi u veljači 2024. u Tirani - a glavni je cilj dubrovačkog sastanka iskazati solidarnost i podršku zemalja jugoistočne Europe Ukrajini, koja se već više od dvije i pol godine suočava s ruskom agresijom.

Odaziv visokih dužnosnika zemalja regije na treći po redu summit Ukrajina - Jugoistočna Europa, kako se doznaje, najveći je dosad, piše N1.

Milanović nije pozvan

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović na summit nije pozvan.

Najavljen je dolazak predsjednice Slovenije Nataše Pirc Musar, predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića i predsjednice Kosova Vjose Osmani te petero premijera: grčkog Kiriakosa Micotakisa, bugarskog Dimitra Glavčeva, albanskog Edija Rame, sjevernomakedonskog Hristijana Mickoskog i predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto.

Dolazi Vučić?

Turska, Srbija, Rumunjska i Moldavija bit će predstavljene na razini ministara vanjskih poslova. Večer uoči summita, Srbija je neformalno najavila da će u Dubrovnik doći i predsjednik Aleksandar Vučić, iako je ranije kao najviši predstavnik te zemlje bio najavljen ministar vanjskih poslova Marko Đurić.

Sudionici će summit, kako se doznaje, iskoristiti za niz bilateralnih sastanaka, a na skupu u Dubrovniku također će sudjelovati i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica i glavni tajnik OECD-a Mathias Cormann.

Jake mjere osiguranja

Iako ovo nije prva takva organizacija u Dubrovniku, stručnjaci ističu da prvi put stiže uglednik kojemu prijeti stalna opasnost.

"Od mjera osiguranja trase kretanja do kontrole hrane i pića, do protueksplozije; zatim trasnog osiguranja, nadzor granica, kontrola stranaca, kontrola domaćih osoba. Tako da zapravo sve mjere koje možemo zamisliti, a pogotovo u današnje vrijeme gdje su aktualni dronovi, pa antidronovi; snajperisti, kontrasnajperisti, mornarica, zrakoplovstvo", kazao je za HTV Bono Marjanović, stručnjak za sigurnost.

"Za održavanje ovog summita pretpostavljam da bi moglo biti do tisuću i pol ljudi angažirano, to je vrlo gruba procjena", dodao je Marjanović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.